Кметът Живко Тодоров награди млади математици медалисти от олимпиади

STZAGORA.NET
*
Математикът Любомир Любенов ще бъде предложен за Почетен гражданин на Стара Загора за 2018 година
*
Математикът Любомир Любенов (вдясно на първата снимка) ще бъде предложен за носител на званието Почетен гражданин на Стара Загора за 2018 година. Това обяви днес кметът Живко Тодоров, който се срещна с млади математици от града, спечелили медали на важни състезания в Куала Лумпур, Малайзия и Сингапур това лято. До тези невероятни успехи Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов и Михаил Михов достигнаха след като в три последователни години той подпомага изявите им на различни математически форуми по света. Известният далеч извън пределите на България старозагорски математик Любомир Любенов, бивш дългогодишен директор на Регионалния инспекторат по образованието и създател на вестник „Математическа поща“ Любомир Любенов, бе координатор на българското представителство на форума в Азия.

Седмокласникът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков стана шампион на Откритото първенство на Азия по математика, което се проведе от 3 до 5 август в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. Освен със златния медал и купата за шампион на Азия, Теодор се завърна в родния град със „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник. От 30 задачи в състезанието, той е успял да реши 29.

Медали от Азия оупън 2017 – (Asia International Mathematical Olympiad – AIMO), донесоха и другите трима участвали старозагорци. Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” е със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.

Също това лято – през юли 2017 г. в Сингапур, на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC (Singapore International Math Olympiad Challenge), Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” стана вицешампион в комплексното класиране, спечели златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Тогава Теодор Танков завоюва сребърен медал.

Живко Тодоров обяви, че се гордее с талантливите деца на Стара Загора и е осигурил парични награди за тях . Шампионът на Азия Теодор Танков ще получи 3 000 лв., а останалите бяха наградени с по 2 000 лв. парична премия от кмета.

„Накарахте ме да се чувствам горд. Математическата гимназия в Стара Загора има традиции да създава шампиони. Щом има такива деца, има надежда за България! Горд съм като кмет, че те са израснали тук и се надявам да изградят бъдещето си тук, а ние да им дадем този шанс“, каза още кметът Живко Тодоров.

Своя възторг от постиженията на децата сподели и Любомир Любенов : „Преди три години кметът инвестира в тези млади хора. Днес берем плодовете на неговата подкрепа. Да станеш шампион на Азия и да биеш 400 китаеца, събрани в Куала Лумпур, всеки един от които е потенциален световен шампион… Уникално състезание, уникална конкуренция, Азия е меката на математиката.“

В продължение на три години част от подготовката на учениците от ПМГ „Гео Милев“ е била и Николина Куличева, директор на гимназията. Тя благодари на кмета с думите: „Децата ни заслужават! Това е бъдещето на Стара Загора. Благодаря и на Любомир Любенов, който ги спечели за математиката.“

На свой ред децата също отправиха благодарности за подкрепата от кмета, администрацията, преподавателите и родителите.

Шампионът на Азия Теодор Танков (на втората снимка) сподели, че отделя по 4 часа на ден за подготовка, а иначе е като всички други деца на своята възраст. Той увери, че за математиката го е открил Любенов преди 3 години.

Вицешампионът от Сингапур Мирослав Минчев отправи благодарности и към друг старозагорски математик – Евтим Кънчев, който го е подготвил за приемните изпити в математическата гимназия.

Теодор Танков

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн