Митрополит Киприан: Стара Загора показа как трябва да се почита историята

STZAGORA.NET
*
Присъствието на повече от 30 000 жители на кулминацията на честванията на 140-та годишнина от боевете за защитата на Стара Загора показа как трябва да се почита българската история. Това пише по този повод в писмо до кмета на града Живко Тодоров негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, който изказва и своята благодарност за възможността да бъде част от заслужаващата адмирации инициатива и предоставената възможност да даде „своя скромен дан в общото дело“.

„Изразявайки дълбоката си увереност, че жителите и гостите на град Стара Загора оценяват по достойнство стореното от Вас, за което красноречиво говори присъствието на повече от 30 000 души на кулминацията на честванията, ние считаме, че Вие показахте как трябва да се почита историята, за да се гарантира и бъдещето на едно общество. Надяваме се примерът, който даде Стара Загора, да бъде последван и в национален мащаб при предстоящите чествания на 140-годишнината от Освобождението на България“ – пише в писмото си старозагорският владика.

На 31 юли 2017 г. под монумента на Самарското знаме се състоя светлинният спектакъл „Молитва за Стара Загора“, по време на който дядо Киприан произнесе молитвени слова за града и неговите хора. Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и по мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално Освобождение. Мемориалът „Бранителите на Стара Загора“ бе осветен с десетки светлинни лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху фигурите на Бранителите, се събраха в едно. Това бе кулминацията в едномесечната програма, която Община Стара Загора посвети на годишнината. Владиката дирижира и тържествения концерт, който изнесе ден по-рано Държавната опера по същия повод на Античния форум.

Събитието имаше невероятен отзвук и продължава да отеква в сърцата на старозагорци, които не спират да споделят в социалните мрежи видео и снимки от ритуала.

По повод честванията кметът Живко Тодоров получи поздравителни адреси от еврокомисаря Мария Габриел, министъра на културата Боил Банов, кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Казанлък Галина Стоянова и други кметове на общини в страната.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн