Отечествен съюз – Стара Загора отбеляза годишнина от гибелта на Вапцаров

STZAGORA.NET
*
23 юли 1943 година. Гарнизонното стрелбище в София. Няколко картечни изстрела – и великият поет е покосен. Но героите никога не умират…

Затова на датата 20 юли 2017 година организациите на Отечествен съюз – Стара Загора, Българския антифашистки съюз, Движението на жените социалистки и фонданция “Пламък” Стара Загора проведоха литературна вечер, посветена на 74-годишнината от смъртта на Никола Йонков Вапцаров.

Отбелязян бе и денят 17 юли 1942 година – датата на създаване на Отечествения фронт, чийто наследник в днешно време е Отечественият съюз като надпартийна патриотична организация.

Литературната вечер бе част от инициативите, посветени на 75-та годишнина на Отечествения фронт (съюз). Изтъкнати активисти, общественици на Отечествения съюз, както и други творци, прочетоха свои произведения, свързани с личността на Вапцаров и неговата дълбока социална тематика.

Д-р Аяров, старозагорските поетеси Мира Дочева и Стефанка Мирчева, известният от миналото местен политик Симеон Първанов, председателят на БАС и Фондация “Пламък” Трифон Митев заинтригуваха публиката със своите дълбоко емоциални и прочуствени стихове.

Адвокат Илка Петкова – зам.-председател на Националния съвет на Отечествения съюз, направи обръщение към аудиторията, а чрез нея и към старозагорци за преустановяване на 100-годишната гражданска война на политическа основа в България, постигане на гражданско помирение по въпросите на историята и отдаване на заслужена почит на жертвите и пострадалите от политически репресии при всички режими чрез изграждането под патронажа на президента на република българия на национален мемориал на жертвите от политически репресии.

Обявена бе и Националната инициатива на ръководството на Отечествения съюз и други патриотични организации за изграждане на мемориален комплекс на гроба на Кан Кубрат и провеждане на Всебългарски събор “Към Завета Кубрат – 105″ (колкото години са изминали от откриването на гроба му) в с.Малая Перешчепина, Украйна, чрез набиране на средства в дарителска кампания.

Дарителската сметка е открита в:

Обединена българска банка
IBAN BG60UBBS80021098341818
Сдружение „Отечествен съюз”, партида „Хан Кубрат”.

Отечествен съюз – Стара Загора
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн