Предстоящо: Изложба “Знамето на свободата” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Регионален исторически музей – Стара Загора, Художествена галерия Стара Загора и Национално дружество „Традиция” – клон Стара Загора уреждат веществено-документална изложба „Знамето на свободата”, посветена на 140-годишнината от боевете за Стара Загора (19/31 юли 1877 г.).

Изложбата ще бъде открита на 27 юли 2017 г. (четвъртък), от 18:00 ч., на IV експозиционно ниво в Регионалния исторически музей.

Ще бъдат експонирани ордени, медали, значки, плакети, хладно и огнестрелно оръжие; фотографии и художествени творби, документи и вещи – паметни знаци от Освободителната война.

На 19/31 юли 1877 г. край Стара Загора се състои първият голям сблъсък между двете воюващи армии по време на Руско-турската война (1877-1878 г.), изходът от който до голяма степен предопределя последвалото развитие на военните действия. Нещо повече – в онзи зноен летен ден около 3500 българи в състава на Българското опълчение с командир генерал Николай Столетов за пръв път влизат в бой за освобождението на родината си. Готови, както те самите твърдят, да жертват себе си до последната капка кръв.

В боевете за защитата на Стара Загора, Българското опълчение получава своето бойно кръщение, а Самарското знаме, обагрено с кръвта на героите, се превръща в символ на свободата.

Идеята на изложбата, финансирана от Община Стара Загора, е да покаже безсмъртието на подвига и силата на волята, да напомни за героизма и трагизма на събитията, които съпътстват политическото възкресение на България.

Изложбата ще бъде съпроводена от реплики на опълченски униформи, експонирани в интерактивен кът „Битката за Стара Загора – бойното кръщение на българското опълчение”.

На следващия ден, 28 юли 2017 г., в РИМ – Стара Загора ще бъде изнесена тематична беседа за деца „Из живота на един опълченец”, придружена от демонстрация на оръжие от Руско-турската война (1877-1878 г.). Участието в беседата е безплатно. Начални часове: 11:00 ч. и 16:00 ч.

Проявата е част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-та годишнина от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18,30 ч. на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 ч. е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора.

На следващия ден, 31 юли, от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще се състои светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн