Откриха изложба “Свобода и национално съзнание” в Музея на религиите

STZAGORA.NET
*
Изложба „Свобода и национално съзнание” бе открита снощи в архитектурния комплекс “Музей на религиите” – Стара Загора. Тя е съставена от 25 фотоса, илюстриращи началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност през XVIII и XIX в. Разкрива основни периоди от борбата за Освобождение на България от турско робство, приключила на 3 март 1878 г. с подписването на Сан Стефанския мирен договор.

За национални празници изложбата е представяна в Европейския парламент в Брюксел, в Лондон и Братислава, в градовете Велико Търново, Ловеч, Троян, Панагюрище, Пловдив, Клисура, Враца, Стара Загора, в сградата на Народното събрание на Република България.

Експонирани са репродукции на картини от наши и чужди художници, изобразяващи Паисий Хилендарски, Васил Левски и Г.С.Раковски, Априлското въстание, слизането на четата на Христо Ботев на Козлодуйския бряг, Българското опълчение, сражението при Орлово гнездо на Шипка, Самарското знаме и др.

Чрез тази експозиция може да се усети духът на българските борби за национална независимост, а историята оживява пред очите благодарение на картините.

Проявата е част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-та годишнина от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18,30 ч. на площада пред сградата на общината започва концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. На същото място в 20.00 ч. е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния форум „Августа Траяна“ започва тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора.

На следващия ден, 31 юли, от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ започва светлинно-звуковият спектакъл „Молитва за Стара Загора“.


#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн