Митрополит Киприан отслужи празнична Илинденска литургия в казанлъшкия храм “Св. пророк Илия”

STZAGORA.NET
*
На Илинден Митрополит Киприан и свещенослужители от Старозагорска епархия отслужиха празнична литургия в Казанлъшкия храм „Свети пророк Илия“. На неговото място през далечната 1812 година е построен най-старият храм в Казанлък. Той бил малък и ниско в земята, затова през 1865 година предимно с дарения и доброволен труд изграждат настоящия. През историческата и съдбоносна 1877 година, на 4 август укрилите се в храма над 250 души – жени, старци и деца чрез предателство са зверски изклани и заровени в стария храм.

През 2007 година при свещенослужението на свещеноикономите Иван Низамов и Петър Цанков и протойерей Николай Георгиев храмът е основно ремонтиран със средства, осигурени от община Казанлък и проект „Красива България“.

Старозагорският владика поздрави присъстващите за празника:

„Да сте живи и здрави, благоуспеваеми във всяко едно дело. Ревностни пазители на нашата християнска Христова вяра, ревностни пазители на житейския път, който ни е отредил Господ, за да може да пребъднем в доброчестина, да пребъднем в милосърдие, което е необходимо в днешно време за всички ни и нека Божието благословение да бъде всякога върху Вас!“

В края на службата миряните бяха запознати с делото на Свети пророк Илия – най-големият измежду пророците. На литургията присъства и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

Автор: Благовест Илиев



#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн