ПП “Възраждане” Стара Загора с опасения относно преместването на районното мюфтийство до кв. “Лозенец”

STZAGORA.NET
*
Има ли опасност от ислямизиране на циганското население в квартал „Лозенец“, Стара Загора? – позиция

На 19 юли 2017 година ние, от Движение “Възраждане”, ще окажем почит на загиналите в Старозагорското клане (19-21 юли 1877 г.) и опожаряването на град Стара Загора от турската редовна армия, включваща 48 хилядния албански корпус на Сюлейман паша с участието на черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани.

Само 139 години по-късно (през 2016 г.) по законите на Република България “Мюсюлманско изповедание” закупи 1316 кв.м поземлен имот в Стара Загора  (в близост до квартал „Лозенец“) от четири частни лица. Целта е там да бъде построена административна сграда – офис за тримата служители на районното мюфтийство.

Като официално регистрирана религиозна общност мюфтийството има право на административни и богослужебни сгради, в които да изповядва религията си. Всичко в рамките на това е законно и позволено. В този смисъл, сграда за персонала на районното мюфтийство в Стара Загора не е проблем, ако не представлява просто прикритие за други дейности. От друга страна в града ни няма особено голяма мюсюлманска общност, нито големи храмове и буди недоумение защо ще се закупува толкова голям парцел за построяване на офис за трима души.

В тази връзка нарастват опасенията да не би офисът да бъде използван само като претекст и покрай него да се построи училище или пансион. Нещо повече – самото ситуиране на този офис в непосредствена близост до квартал “Лозенец”, с преобладаващо неграмотно циганско население, податливо на външни внушения, буди още повече безпокойство и създава усещането, че мястото не е случайно подбрано и че с него ще се цели да се привлече към исляма именно етническото население на квартала.

Всички тези опасения са сериозни и имат своето основание в нарастващото през последните години противопоставяне на етноси и религии в цяла Европа – за жалост и у нас. Ако действително е наложително за районното мюфтийство да построи тази административна сграда именно на това място, то следва да имаме пълната гаранция, че тя няма да се използва за нещо по-различно от чисто административн функции и всяка една наченка на дейности извън това трябва да бъде строго санкционирана още в зародиш.

Именно тук е ролята както на общинските и държавни власти – да следят и контролират строго дейностите в този административен център, така и на всички партии, организации и граждани, които да реагират своевременно, ако забележат опити за въздействие, непозволена ислямска агитация или каквито и да било други незаконни дейности извън нормалните за една администрация.

Ние не желаем и няма да пречим на всички истински мюсюлмани да упражняват правото си на свободна религиозна дейност, но ще следим и твърдо ще се противопоставим с всички средства на всякакви опити в града ни да бъдат установени и налагани учения и практики, различни от официалното мюсюлманско изповедание.

ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ” Стара Загора
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн