Откриха реставрираната стая-музей на Апостола в Мъглижкия манастир

STZAGORA.NET
*
Митрополит Киприан присъства на тържественото откриване на реставрираната стая-музей Васил Левски в Мъглижкия манастир „Свети Николай Чудотворец“. Сведенията за обителта са оскъдни. Манастирът е основан от цар Калоян по времето на Втората българска държава. Според преданието това се случило през 1197 г., след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. „Много пъти Васил Левски е нощувал и се е укривал именно тук. Щастливи сме, че със средствата, дарени от продажбата на картини на творците от сдружение „Творецъ“ успяхме да реставрираме стаята“ – каза в приветствието си кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

Това бе и кулминацията на VI Международен художествен пленер „Времето е в нас и ние сме във времето…“, посветен на 180 години от рождението на Апостола. Три дни по рано под патронажа на кмета Господин Господинов се проведе фестивал на етносите, а занаятчии и художници се наредиха на улица на занаятите.

Специални грамоти и награди получиха гостите на пленера, насладили се на възможността да творят сред красивата природа на с. Ягода. Това са художниците от България Христо Танев, Михаил Саздов, доц. Цветан Стоянов, Николай Русев, Донка Миткова, Ваня Желева и Милен Иванов, както и специалните гости – Лузиа Кала от Унгария, Василе Драгошан от Румъния, Софе Летрен от Белгия, Марина Варенцова и Гаяне Доброволска от Русия, Мита Ристич и Мариян Станкович от Сърбия.

Отличени бяха и участниците от СНЦ „Творецъ“ – художниците Росен Бакалов, Атанас Дончев, Румен Рачев и Милена Господинова, оръжейният майстор Христо Николов, фотографът Иван Бонев, бъчварят Райчо Трифонов, стъклописецът Албена Венкова и майсторът на художествената керамика Мария Филева. В програмата участие взеха също така проф.д-р по физика Стоян Съргойчев, както и писателите Йордан Пеев и Косьо Зарев.

Автор: Благовест Илиев
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн