Декларация на Старозагорската митрополия

STZAGORA.NET
*
Във връзка с появилите се публикации и различни коментари за братството на Шипченския манастир „Рождество Христово“, Старозагорска епархия, Старозагорският епархийски съвет – духовен състав, намери за уместно да даде настоящото становище.

В канцеларията на Св. Митрополия се получи заявление с вх.№ 583 от 16 юни 2017 г. на архимандрит Автоном (Кацаров), с която същият моли да бъдe прекратено трудовото му правоотношение като служител на Старозагорската митрополия, респективно като ефимерий и енорийски свещеник при манастирския храм „Рождество Христово“ – гр. Шипка.

С резолюция на Старозагорския митрополит заявлението беше внесено в редовно заседания на Епархийския съвет, проведено на 27 юни 2017 г., като с писмо № 674 от 20 юни 2017 г. отец Автоном (Кацаров) беше поканен в Епархийския съвет да сподели причините, породили негативното му отношение към епархийското и манастирско ръководства. Същият не се яви в заседание на Епархийския съвет на 27 юни 2017 г., представяйки болничен лист.

С писмо № 719 от 2 юли 2017 г. архимандрит Автоном (Кацаров) бе приканен писмено да извести Епархийското ръководство относно бъдещия си статут на монах, дал обети пред Бога и народа при своето пострижение и последващо ръкоположение в духовен сан, без да пребивава в манастир и без да свещенодейства.

В указания в писмото срок отговор не последва и на 9 юли 2017 г. отец Автоном (Кацаров) самоволно напусна манастира.

Същия ден – 9 юли 2017 г., на основания чл.112, т.3 от Устава на БПЦ-БП, в деня на Св. свещеномъченик Панкратий, еп. Тавроменийски, следобед след Св. литургия, се събра духовният състав на Епархийския съвет, който разгледа поведението на архимандрит Автоном (Кацаров) и постанови решенията, описани в заповед № 72, публикувани в интернет пространството от същия отец.

В заключение Духовният състав на Епархийския съвет на Старозагорска митрополия уведомява обществеността, миряните от богохранимата Старозагорска епархия и извън пределите й, че архимандрит Автоном (Кацаров) не е принуждаван да напусне светата обител, а сам влиза в нарушение на 15-то апостолско правило, напущайки самоволно манастира и преминавайки да пребивава на територията на друга епархия без благословението на епархийския си митрополит и на тамошния митрополит.

От канцеларията на Старозагорска митрополия.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн