С богата програма Община Стара Загора отбелязва 140 години от боевете за града (1877-1878 г.)

STZAGORA.NET
*
През 2017 г. се навършват 140 години от ожесточените боеве за Стара Загора по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Богатата програма на Община Стара Загора по този повод започна на 1 юли и ще продължи през целия месец.

Денят 19 юли – на възпоменание на жертвите, православни християни, загинали при опожаряването на града и Старозагорското клане през 1877 г., ще бъде отбелязан с вечерня с литийно шествие и заупокойна молитва, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Службата в Енорийски храм „Света Троица” започва в 17.00 часа, след което оттам в 17.30 ч. тръгва литийното шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877”, където в 18.00 ч. ще бъде отслужена Заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци през 1877 г.

Програмата, посветена на епичните събития, изковали началото на бъдещата голяма победа, включва още редица прояви в Регионалния исторически музей, Музея на религиите и паметните места, свързани с тях.

Кулминацията е на 30 и 31 юли, когато ще се състои тържествен концерт на Държавна опера Стара Загора на Античния форум „Августа Траяна“, тържествена заря-проверка и светлинно-звуковия спектакъл „Молитва за Стара Загора“, който ще се проведе на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн