ЕВН няма да спира тока на УМБАЛ “Киркович” заради дълга й от над 3 млн. лв., стана ясно на среща с областния управител

STZAGORA.NET
*
Областният управител Гергана Микова се срещна днес с председателя на УС на ЕVN България Робърт Дик, зам.-председателя на Съвета Калина Трифонова и инж. Костадин Величков, изпълнителен член на Съвета на директорите.

Една от основните теми, по които разговаряха представителите на ръководството на електроразпределителното дружество и областният управител, беше дългът на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович”. Към момента той надвишава 3.3 млн.лв. и по тази причина EVN наложи запор на банковата сметка на болницата.

Г-н Дик информира, че здравното заведение продължава да трупа текущо нови дългове към дружеството, които растат лавинообразно. Той гарантира, че електрозахранването на болницата няма да бъде спряно и изрази готовност за комуникация с всички заинтересовани държавни институции с цел намиране на структурно решение и изработване на нов план за погасяване на дълговете.

Г-жа Микова обясни, че за УМБАЛ „Проф. Киркович” е поискана финансова помощ от държавата. „Очакваме да я получим и да намерим компромисен вариант с разсрочване на задълженията. Тази болница обслужва пациенти от няколко области. Тя не може да спре работа, защото изпълнява и социална функция. Много от хората, които се нуждаят от помощ, не могат да си позволят частно здравеопазване. Затова тя е единственият им вариант. Надяваме се за старозагорската болница и за други подобни на нея големи здравни заведения, които изпитват същите проблеми, да се вземе решение на държавно ниво” – каза областният управител.

От ръководството на EVN запознаха г-жа Микова с инвестиционната програма на дружеството за тази и следващата година, която предвижда въвеждане на дистанционно отчитане на електромерите на територията на цяла Югоизточна България. Благодарение на новия метод на отчитане загубите са намалели от 12 на 8 процента за една година. Събираемостта на дължимите суми за ток в ромската махала на Стара Загора се е повишила на 98%, съобщи г-жа Трифонова.

От влизането си в България досега EVN e инвестирала в енергийна инфраструктура 1.5 млрд.лв.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн