Старозагорските депутати от ГЕРБ: Фискалният резерв на България расте, външният дълг намаля до 25% от БВП – трети резултат в Европа

STZAGORA.NET
*
Имаше много черни прогнози за състоянието на българския фиск, но те целяха само популизъм и се провалиха. С изплащането на втори транш за погасяване на външния ни дълг общата сума зо 2017 г. достигна 3 млрд. лв. Така външният ни дълг намаля до 25% от БВП, което е трети най-добър резултат в Европа. Това доведе и до спестяване на разходи за лихви – обяви на пресконференция в Стара Загора днес народният представител от ГЕРБ Емил Христов. Той посочи, че това е правилният път за работа от страна на Министерството на финансите и подчерта, че очевидно България е много далеч от финансовия апокалипсис, неведнъж артикулиран от опозицията.

Активно работи временната парламентарна комисия с председател Емил Христов, занимаваща се с проучване на процедурата по избор на нов тип боен самолет за Българската армия, уточни депутатът. „Приехме вътрешните правила за дейността на комисията, както и списъка, с който изискваме първата част от над 50-те документа по темата, много от които са с голям обем и сложна специфика, от Министерство на отбраната и други министерства” – каза Христов. Комисията се очаква да работи до края на септември, но той не изключва възможността този срок да бъде удължен, ако се наложи. Емил Христов заяви, че е крайно необходимо да се избягва излишното политизиране на въпроса от страна на опозицията и внасянето на напрежение както при работата на Временната комисия, така и когато става дума за работата на Парламентарната комисия по отбрана.

„Трябва да се каже, че точно благодарение на акумулираните суми в държавния резерв отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г. За първите пет месеца на тази година държавната хазна отново е с излишък. И докато фискалният резерв е на изключително високи нива, държавният дълг намалява“ – уточни на свой ред народният представител Радостин Танев.

„На фона на всички спекулации на опозицията, че Народното събрание не работи, че депутатите не работят, че едва ли не държавата ни умира – фактите говорят друго“ – заяви народният представител Маноил Манев. Той даде подробности около работата на Комисията по вътрешна сигурност, на която е член. „В последните седмици на дневен ред е темата с протестите на полицаите и служителите на МВР. Това, за което говорим днес, е тясно свързано с реалността у нас. Добрата финансова политика, събираемостта, както и стабилността на финансовия резерв, дават възможност за промени и подобрения във всички направления“ – допълни Манев. Той уточни, че е направена крачка към изплащането на парите за униформи за 2014 и 2015 г. – нещо, което досега не е било уредено законово. „Работи се за увеличаване на средствата за извънреден труд, както и за вдигане на заплатите на полицаите през 2018 г. – резервите за това са ясни“ – каза още депутатът. Като зам.-председател на Комисията по политиките за българите в чужбина той съобщи, че се търси възможност новопридобилите българско гражданство да могат да работят и да се ползват от правата си в България и в периода преди издаването на официалните им документи, за да не изчакват излишно. По думите на Манев, в момента мигрантският натиск по българо-турската граница е нулев.

По време на срещата със старозагорските медии бе акцентирано и върху още няколко теми – промените в Закона за движение по пътищата, предстоящото разглеждане на проекта за Закона за доброволчеството, както и подробности около работата на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Отпадането на знак Е24 (предупреждение, че следва контрол на скоростта с камера) от Закона за движение по пътищата е стъпка към ограничаването на инцидентите, причинени от висока и несъобразена скорост. Предстои ни още много работа, но черната статистика за загиналите и ранените по пътищата трябва да бъде ограничена“ – категоричен бе депутатът Борис Кърчев, който е член на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. Той припомни, че се обмисля оптимален вариант за изработване на отделна нормативна уредба, с която да се рамкират правилата на пътя, на обучението, на регистрацията и на санкционирането.

По проблема с дълга на УМБАЛ “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора, който ще се отразява негативно върху работата на Медицинския факултет на Тракийския университет, Емил Христов сподели, че премиерът Борисов е обещал да се запознае с обстоятелствата и да предприеме необходимите действия.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн