Митрополит Киприан почете „Св. Свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ със служба и Митрополит Панкратий с панихида в село Зимница

STZAGORA.NET
*
Митрополит Киприан отслужи Света Божествена литургия в храм „Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ в село Зимница, община Мъглиж, точно на 9 юли, денят, в който Българската православна църква чества светецът. Родом от населеното място е и Старозагорският митрополит Панкратий, за когото днес бе отслужена панихида.

Храмът в село Зимница се въздига през лятото на 2011 година, по времето на Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Галактион , през архиерейското намесничество на свещеник Петко Мотев, при служението на свещеноиконом Николай Георгиев и при градоначалничеството на г-жа Марина Андреева. Инициативата за полагане на основи на църквата датира от 1992 година.

Протосингелът на Старозагорската епархия отец Богослов запозна присъстващите на службата с неговото дело. Свети Панкратий се е родил в Антиохия в дните на земния живот на Господа Иисуса Христа. Когато бил още дете, родителите му отишли заедно с него в Йерусалим. Там те видели Самия Спасител и чули Неговото Божествено слово. Цялото семейство повярвало в Христа и приело светото кръщение. Панкратий слушал проповедта на светите апостоли и бил поставен за епископ на сицилийския град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Там разпространявал словото Божие, а проповедта му била съпроводена с чудеса. Земния си живот той завършил мъченически – убит с камъни от езичниците.

Митрополит Панкратий

„В този благословен ден се помолихме за душата и упокоението на нашия обичан Старозагорски митрополит Панкратий, мой духовен наставник и отец. Нека Бог го настани там, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка. Помнейки наставниците на нашия живот, имайки предвид свършека на живота им, ние подражаваме на тяхната непоколебима вяра в Христа. Независимо от трудностите на превратностите на времето, в което живеем, именно с вяра можем да благоприятстваме пред Божия престол и да получим вдъхновение от Бога. Дядо Панкратий казваше, че болката на ближния е и негова болка, затова обичани братя и сестри, нека пазим спомена, както за Светия свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски, така и за неговия съименник, Митрополит Панкратий, починалият, за да можем в дълбока старост и в ревност да пазим завета, който ни оставиха те“ – обърна се към миряните Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

„Благодарни сме на владиката, че успя да отдели време от натоварената си програма и да бъде с нас на този ден. Още с избора му знаехме, че той ще спомогне за разцвета на епархията, а с музикалните си способности ще издигне и обогати културата ни. Нека Бог направлява стъпките му в нелекото архипастирско служение“ – съобщиха на финала на службата свещенослужителите от храма.

На нея присъстваха кметът на село Зимница Генко Райчев и кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

От Старозагорската митрополия съобщават, че официалните чествания на 50-годишнината от интронизацията на Митрополит Панкратий са предвидени в края на месец септември и първия ден на месец октомври.

Ето и програмата:

30.09.2017 г.: (събота)

·  Научна конференция под надслов: „Старозагорският Митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Предвижда се тя да бъде открита от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. С доклади в нея ще се включат Врачанският митрополит Григорий и Сливенският Митрополит Йоаникий. В края на конференцията ще бъде излъчен и филм, посветен на делото на дядо Панкратий.

·  17:00 – вечерна служба в катедрален храм „Свети Димитър“
·  19:00 – празничен концерт

Кулминацията на честванията е Светата Божествена литургия на 1 октомври (неделя) от 9:00, с участието на целия Свети синод.

Автор: Благовест Илиев

* * *
Старозагорският митрополит Панкратий е роден на 14 декември 1926 г. в с. Зимница, Старозагорско, с мирско име Пенчо Николов Дончев. Основно образование завършва през 1940 г. с. Ветрен, а средно в Пловдивската духовна семинария през 1947 г.

В семинарията той проявявал ученолюбие, възпитание и дисциплина, което му спечелило уважението на съученици и преподаватели. Воден от силно желание за знания и духовно усъвършенстване, семинаристът Пенчо Дончев постъпил в Богословския факултет “Св. Климент Охридски”. С дълбок копнеж в сърцето за посвещение на Бога, младият първокурсник постъпил на послушание в Бачковската света обител.

По предложение на манастирското братство и с одобрението на Светия Синод под председателството на Врачанския митрополит Паисий на 15 февруари 1949 г. Пенчо Дончев бил постриган в монашество с името Панкратий. На 21 септември 1949 г. младият инок бил ръкоположен в йеродяконски чин, а на 18 септември 1952 г. по решение на Св. Синод, бил ръкоположен от Паисий Врачански в йеромонашески чин.

По време на своето пребиваване в Бачковската света обител йеромонах Панкратий изпълнявал задълженията на завеждащ манастирския музей, манастирската библиотека, манастирското земеделско стопанство и др. С проявените от него изключителни послушание, умение, трудолюбие и справедливост, той спечелил уважението, както на игумена на манастира, Троянополския епископ Симеон, така и на всички монаси.

По молба на блаженопочившия Старозагорски митрополит Климент и съгласието на Св. Синод на 1 септември 1954 г. йеромонах Панкратий бил назначен за протосингел на Старозагорската митрополия. И при това служение той проявил всеотдайност и стриктност в изпълнение на задълженията си, което му спечелило уважението и обичта на хората, с които работел.

На 14 април 1957 г., точно на празника Цветница, йеромонах Панкратий бил въведен в архимандритско достойнство. По молба на дядо Климент, чието здраве вече рязко се било влошило архимандрит Панкратий бил въздигнат в епископски сан с титул “Велички” и назначен за викарий на Старозагорския митрополит. Хиротонията на Величкия епископ Панкратий била извършена от Негово Светейшество Българския патриарх Кирил и синодалните архиерей на 18 декември 1966 г. в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

На проведеното на 12 юли 1967 г. гласуване Светият Синод единодушно избрал за Старозагорски митрополит Величкия епископ Панкратий. Така се сбъднала мечтата на дядо Климент, който приживе изказал своето желание да бъде наследен на митрополитската катедра именно от епископ Панкратий.

Следвайки примера на своите велики предшественици, митрополит Панкратий посветил живота си на своето паство. Изключителна загриженост той проявявал и към своя клир. В началото на демократичните промени в България, митрополит Панкратий основал в Стара Загора просветен център “Св. Благовещение”, както и съдействал за издаване на вестник и списание. С особена любов дядо Панкратий се отнасял и към българската войска.

За своята дейност митрополит Панкратий бил провъзгласен за “Почетен гражданин на Стара Загора”. С не по-малка значимост се отличава и дейността на митрополита в намаления и пълен състав на Св. Синод. Той бил и дългогодишен представител на Българската Православна църква в Световния съвет на църквите. През 1990 г. бил и депутат във Великото народно събрание.

На 16 юли 1998 г. тъжен камбанен звън и хиляди опечалени християни изпратиха балженопочившия митрополит Панкратий.

Вечен покой приснопаметният старец намери зад олтара на катедралния митрополитски храм “Св. Димитър”.

(bg-patriarshia.bg)
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн