Без комплекса “Марица-изток” няма енергетика

STZAGORA.NET
*
Новите правила за емисиите да важат само за новоизградени инсталации, ЕС трябва да прояви гъвкавост, смята Драгомир Стойнев
*
„Без комплекса Марица Изток ние не можем да имаме енергетика. Да, някои мощности са по-стари, без да ги назовавам, но дори и да ни накажат, аз просто не си представям българската енергетика без комплекса. Да, нужно е и да се осигурят инвестиции. Тук се чу, че за европейците е важно здравето, но нека да се замислим, че най-големите замърсители са САЩ и Китай. Те не желаят да влязат в нито една международна инициатива. Хубаво е, че ЕС ще дава пример, но една съседна Турция може да си замърсява колкото иска и ефектът ще се усеща при нас“, това заяви на дискусия за опазване на централите, работещи на въглища в Стара Загора, организирана от кмета Живко Тодоров и синдикатите Драгомир Стойнев, зам.-председател на Парламентарната група на „БСП за България”.

В присъствието на премиера Борисов той обеща подкрепа за правителството, което е отговорно за действията за защита на въгледобива и централите, използващи въглища. В срещата участва президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и ресорните по проблема за българската позиция по Референтния документ за нови, по-високи изисквания за намаляване на вредни емисии при големите горивни инсталации, министри на енергетиката и околната среда и водите Теменужка Петкова и Нено Димов.

„Колкото и трудно да е, трябва да искаме новите правила да важат само за нови инсталации, не за съществуващите. Това означава, че ще ни трябва голямо политическо лоби в Брюксел.“, заяви Стойнев. Той увери управляващите като заместник-председател на Парламентарната група на БСП, че опозицията ще подкрепи усилията на правителството.  „Ще инициираме каквото е нужно като решения и резолюции, ние ще сме в един отбор за спасяване на въгледобива“, подчерта Стойнев.

„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, нека си кажем, че един футболен мач се играе 11 срещу 11. Само че ние сме 8 срещу 11. Как да бъдем конкурентни на Турция, на Китай, на останалите държави, които не членуват в ЕС?“, попита Стойнев.

Според него Европа се управлява от Европейската народна партия (ЕНП) и премиерът Борисов е в Стара Загора като представител на ЕНП, а на ЕНП трябва да се обяснят рисковете от приемането на Референтния документ.

„Много реална и опасна е появата на евроскептицизъм от подобни грешки. Когато ставахме членове на ЕС закрихме реактори, сега на мушката са мините, утре ще има претенции за собственост към активи в енергетиката. Ние какво да обясним на хората? Европейските лидери трябва да са наясно, че може да се вдигне вълна от недоволство, ако не разберат какъв е реалният ни проблем.“, предупреди Стойнев.

„Ние няма как да заместим мините, защото става въпрос и за един огромен социален проблем. Както за други държави има гъвкавост, така и за нас ще трябва да има гъвкавост“, каза още той.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн