Премиерът Бойко Борисов, Сергей Станишев и лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” идват в Стара Загора за спасяването на енергетиката ни

STZAGORA.NET
*
Президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов, заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на ПЕС Сергей Станишев, ще участват в кръгла маса в Стара Загора за спасяването на българската енергетика.

Дискусията ще се проведе утре, петък, 07.07.2017 година, от 13:30 часа в залата на Общински съвет, гр.Стара Загора, а нейн домакин ще бъде кметът на града Живко Тодоров.

За участие са поканени министрите на енергетиката и околната среда, евродепутати от всички политически сили, представители на основните парламентарни групи в Народното събрание, кметове от региона, синдикални организации от двете конфедерации, свързани с енергетиката и минното дело.
От страна на КНСБ, освен президента Пламен Димитров, ще участват Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Георги Петров, председател на Национална федерация на енергетиците към КНСБ.

Целта на дискусията е да намери спешни отговори от управляващите в страната как може да бъде спасена българската енергетика и добивът на местни въглища.
През последните няколко месеца КНСБ и КТ „Подкрепа“ постоянно алармират, че българската енергетика е в опасност заради Регламента на ЕК за Големите горивни инсталации. Влизането в сила на този документ ще лиши от препитание близо 120 000 души, заети в сектора и рискува да породи тежко социално напрежение в един цял регион на страната – област Стара Загора и Маришкия басейн.

Нещо повече – той поставя пред риск националната сигурност на страната, част от която е енергийната независимост, която в момента осигурява добива на местни лигнитни въглища.
След проведените редица срещи и обсъждания в последните месеци в Брюксел и София, включително и с министъра на околната среда и водите г-н Нено Димов на 28 юни 2017 г., стана ясно, че основният път за предотвратяване на критичното изостряне на социалния мир на работещите в сектора „Производство на електрическа енергия от въглища“ в Република България, е ново решение на Европейския парламент, което да върне за прегласуване документа в Европейската комисия.

За да се случи това обаче българските институции, нашите политици и евродепутати, независимо от партийната сила, която представляват, трябва да инициират и активно да се включат в широка европейска коалиция, която да гласува подобно решение. Надяваме се първите стъпки на тази коалиция да бъдат сложени утре в Стара Загора – коментираха от КНСБ.

КРЪГЛА МАСА 

НА ТЕМА „ПРОМЕНИТЕ НА РЕФЕРЕНТНИЯ ДОКУМЕНТ ЗА НАЙ-ДОБРИ

НАЛИЧНИ ТЕХНИКИ ЗА ГОЛЕМИ ГОРИВНИ ИНСТАЛАЦИИ (LSP BREF)“ 

7 юли 2017 г., Зала на Общински съвет, гр.Стара Загора

П Р О Г Р А М А

13:30 – 14:15  Откриване

Живко Тодоров, Кмет на Община Стара Загора
Пламен Димитров,  Президент на КНСБ
Димитър Манолов, Президент на КТ „Подкрепа“
Бойко Борисов, Министър – председател на Република България
Сергей Станишев, Евродепутат и Президент на Партията на европейските социалисти

14:15 – 14:30  Изказвания на председатели на федерации от енергетиката и въгледобива

Валентин Вълчев, Председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ
Владимир Топалов, Председател на Синдикална миньорска федерация „Подкрепа“
Георги Петров, Председател на Национална федерация на енергетиците към КНСБ
Димитър Чалъков, Председател на Федерация „Енергетика“ при КТ „Подкрепа“

14:30 – 14:45  Изказвания на представители на изпълнителната власт

Теменужка Петкова, Министър на енергетиката
Нено Димов, Министър на околната среда и водите

14:45 – 15:00  Изказвания на председатели и зам.-председатели на Парламентарни комисии в 44-то НС

15:00 – 15:15  Изказвания на синдикалисти от област Стара Загора

15:15 – 15:30  Изказвания на представители на Република България в Европейския парламент

15:30 – 15:45  Какви действия ще предприемем на национално и европейско ниво?

Бойко Борисов, Министър – председател на Република България
Сергей Станишев, Евродепутат и Президент на Партията на европейските социалисти

15:45               Закриване на форума 
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн