За безобразния паметник край НДК, за Стария съвет в Стара Загора и още нещо

STZAGORA.NET
*
Изглежда е някаква криворазбрана мода да се защитават против всякаква логика старите постройки без никаква архитектурна стойност, които загрозяват града. Това го видяхме в Пловдив, а после и с гротескния и некадърен, хлътнал в земята паметник край НДК, който внушава по-скоро потъването, а не възхода на страната ни. И чието име по-скоро би трябвало да е не “1300 години България”, а “Краят на 1300-годишна България”.

Близко е до ума откъде тръгва тази “мода”. Някой прави нещо – ние сме против! Ей така, напук.

Навсякъде вдигат паметниците на хълмове, на възвишения, на високи места, а нашите умници го вкопали в земята в центъра на София. С такъв символ в сърцето си България наистина потъна, откакто го забодоха там през 1981 година. Дано с предстоящото му премахване и с очакваното възстановяване на съборения му предшественик – паметника на пехотните полкове, да тръгнем отново нагоре.

Сега и в Стара Загора на някои им се мержелее “култова сграда” в лицето на жалките казармени форми на Стария съвет (на втората снимка) със скърцащите дървени стълбища, от които предстои най-накрая да се отървем. Позната история.

Максим Добрев

Снимки: Гугъл карти (първите две), Български национален съюз и “24 часа” (третата и четвъртата)



#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн