“Запазете Бедечка”: Нямаме партийни и бизнес мотиви

STZAGORA.NET
*
Групата “Запазете Бедечка” няма партийни или бизнес мотиви и амбиции. Това се казва в декларация на “Запазете Бедечка” разпространена до медии по повод зачестилите спекулации.

В същото време хората от групата напомнят, че всеки съмишленик на каузата е свободен да търси различни пътища в обществената сфера, но това няма да ангажира “Запазете Бедечка”.

В декларацията се казва още: “Общността ще продължи да расте и ще се превърне не в политическа партия или поредната клиентелистка организация, а в общност за граждански контрол. Това ще стане след запазването на парка в максималните възможни граници”.

Пълен текст на декларацията:

Заради зачестилите спекулации за евентуално партийно бъдеще на каузата „Запазете Бедечка“, е нужно да заявим следното: естествено формиралата се група „Запазете Бедечка“ не се води, никога не се е водила и няма да се води от партийни или бизнес мотиви, амбиции и планове. Дори само последните пет години – времето, в което каузата беше най-активна – са достатъчно доказателство за нашата непартийност и безкористна работа.

„Запазете Бедечка“ не е политическа формация. „Запазете Бедечка“ дори не е само група. Каузата „Запазете Бедечка“ представлява движение в защита на обществения интерес. Затова когато наскоро беше регистрирана и организация с името „Запазете Бедечка“, това бе направено само и единствено с цел да бъдат улеснени евентуални юридически, административни и други подобни действия за запазване на парка и търсене на справедливост.

Това е кауза от години. Тази кауза е защитавана от различни публични фигури и политици с различни цветове и това е доказателство за нейната надпартийност и равна отдалеченост от всякакви политически интереси. Достатъчно показателен беше фактът, че в отминалите избори нито едно от най-познатите от каузата лица не участва като кандидат в която и да било партйна листа. И не позволихме никоя партия, икономическа структура или политик да превземе каузата или да се възползва от нея.

Точно защото „Запазете Бедечка“ е кауза на всички, всеки участник в нея е свободен да действа според собствената си съвест и убеждения. Групата „Запазете Бедечка“ няма как да носи отговорност за пътя, който един или друг неин съмишленик е поел, нито за мненията му, нито за политическите му пристрастия, нито за препитанието му.

Мнението на групата „Запазете Бедечка“ може да се намери в сайта bedechka.org и на позната „Фейсбук“ страница „Запазете Бедечка“, както и в пощата „Запазете Бедечка“, която в годините се превърна в естествен изразител на становището на гражданската мрежа „Запазете Бедечка“. Всяко друго мнение и позиция ангажират само автора си.

Тази мрежа се зароди естествено, заради каузата за спасяване на парка, и прерасна в общност, отворена за всеки, който споделя тази кауза и работи за нея. Общността ще продължи да расте и ще се превърне не в политическа партия или поредната клиентелистка организация, а в общност за граждански контрол. Това ще стане след запазването на парка в максималните възможни граници.
„Запазете Бедечка“ ще помогне с всички сили за възвръщането на нормалния вид на парк „Бедечка“ – с доброволни усилия. И ще следи какво се случва в Стара Загора, за да бъдем полезни, когато можем.

„Запазете Бедечка“ е успешна хоризонтална структура на гражданското общество, която подава, и ще подава ръка, на всеки съвестен управленец в града. Ние сме партньори, а не противници или конкуренти, на всяка смислена управленска дейност. Всеки политик и общественик, който помогне за парка, ще запази нашето доверие. И ще продължи да печели доверието на града си.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн