Граждански клуб ЛИПА подкрепя решението за безплатно паркиране на електромобили в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Още през 2012 г. Граждански клуб ЛИПА внесе в Общински съвет Стара Загора предложение за отпадане на такса паркиране за електромобилите. То беше внесено чрез Славин Янакиев, тогава общински съветник. Мотивите на настоящото предложение на кмета Живко Тодоров, което беше прието, са такива, каквито бяха и мотивите на ЛИПА преди 5 години – насърчаване на въвеждането на електрическите превозни средства, което ще доведе до подобряване качеството на атмосферния въздуха в града ни.

Решението на Общински съвет, което вече е факт, има следната формулировка: в Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора се изменя чл.34, като същият добива следната редакция: „Забранено е ползването без заплащане на места за платено паркиране на превозни средства, с изключение на електромобилите, използващи двигател с изцяло електрическо захранване“. Създава нов Чл. 47: На улици и площади общинска собственост, с въведен режим на платено паркиране в границите на „Зелена зона“, се въвежда режим на безплатно паркиране на електромобили, използващи двигател с изцяло електрическо захранване.

Граждански клуб ЛИПА работи активно за подобряване на жизнената среда в Общината, като подкрепя всички инициативи и мерки в тази посока. Затова приветстваме решението за отпадане на такса паркиране за електромобилите, каквото беше предложението ни преди 5 години. Hо може би местния парламент би бил по-далновиден, а решението му – с много по-голям екологичен ефект, ако в това решение бяха включени хибридните автомобили, каквато практика има в Европа, дори вече и в България. Такива мерки трябва да бъдат включени в Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на община Стара Загора.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн