14-годишен ще плува благотворително 17 километра в “Жребчево” за спасяването на храма в язовира

STZAGORA.NET
*
 14-годишният Благовест Стоилов, ученик от Спортното училище “Тодор Каблешков” в Стара Загора, ще направи довечера опит да преплува сам 17 км във водите на яз. „Жребчево“. Целта е благотворителна – събиране на средства за консервацията на „Потопената черква“.

Младежът споделя, че ще се впусне в рисковото начинание, за да провокира допълнителен интерес към каузата за спасяването на 120-годишния храм, който изплува всяка година от водите на язовир „Жребчево“. Той е известен още като „Потопената църква”. Тя е издигната в края на 19-ти век в село Запалня, но заради строежа на водоема хората се изселили, а църквата е изоставена и залята от водите.

Храмът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1891 година. Той е единствената останка от тогавашното село, което е потопено заедно с още две села преди 50 години заради строежа на язовира.

Няколко рибарски лодки с доброволци ще осигуряват довечера безопасността на маратонеца. Благовест мечтае да премине през Ламанша по примера на Петър Стойчев. Майка му Ваня Стоилова също ще присъства на опита и през цялото време ще бъде край сина си.

Вечерта се очаква да бъде атрактивна и за рокаджиите, които ще се съберат край „Жребчево“ за концерта на 4 рок-банди и ще посрещнат първия юлски ден с купон. По информация на организаторите тук очакват три местни рок-банди, както и култовите “Епизод”.

Надеждите са консервационните дейности по черквата да започнат до седмица, събрани са около 8000 лв. от дарители. Строителна компания от градчето е поела инициативата да осигури необходимите материали.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн