Основни данни за културата в област Стара Загора през 2016 година

STZAGORA.NET
*
Статистическите изследвания на НСИ в областта на културата осигуряват информация за дейността на музеите, театрите, библиотеките, кината, радио- и телевизионната програмна дейност и производството на филми. Основните показатели и обхватът на изследванията са в съответствие с методологическите изисквания на ЮНЕСКО.

Културни институции
В обхвата на културните институции се включват музеите, театрите и музикалните колективи (сценичните изкуства) и библиотеките.

1. Музеи

Към 31.12.2016 г. в област Стара Загора функционират 11 музея, регистрирани съгласно Закона за културното наследство.
Движимите културни ценности, включени в експозициите на музеите в област Стара Загора, са част от националното ни богатство и формират музеен фонд, който се състои от 295.6 хил. фондови единици и в сравнение с 2015 г. техният брой нараства с 3.1%. Цифровизирани са 3.0 хил. фондови единици, което е с 10.1% повече в сравнение с предходната година.
Посещенията в музеите през 2016 г. са 305.5 хил. и в сравнение с 2015 г. се увеличават с 5.2%. Приблизително една трета от тях (94.1 хил.) са осъществени в дните със свободен вход. Регистрирано е намаление на посещенията на чужденци в музеите с 2.8%.

Общият персонал на музеите през 2016 г. е 119 души и намалява с 3.3% в сравнение с 2015 година.

2. Сценични изкуства

През 2016 г. в действащите 5 театъра в област Стара Загора са организирани 966 представления, посетени от 126.5 хил. зрители, като в сравнение с 2015 г. представленията се увеличават с 9.2%, а посещенията – с 6.4%. Средният брой посетители на едно представление намалява от 134 лица през 2015 г. на 131 лица през 2016 година.
Разпределението на театрите по вид и реализирани постановки през 2016 година е следното:
• 2 драматични театъра с 410 представления;
• 2 куклени театъра с 370 представления;
• 1 оперен театър със 186 представления.

3. Библиотеки

През 2016 г. библиотеките с фонд над 200 хил. библиотечни единици в област Стара Загора са 3, като броят им остава непроменен спрямо предходната година. Фондът се състои от 1 016.2 хил. библиотечни документа: книги, продължаващи издания – вестници, списания, бюлетини и други. С най-висок дял от общия фонд в наблюдаваните библиотеки са книгите – 91.0%. (925.0 хил.) Регистрираните читатели са 10.2 хил., което е с 2.7% по-малко в сравнение с предходната година. Посещенията намаляват с 5.9% и достигат 148.3 хиляди. Заетият библиотечен фонд е 314.9 хил., което представлява 31.0% от общия библиотечен фонд

Аудио-визуална дейност

Аудио-визуалната дейност включва филмовото производство, дейността на кината, както и радио- и телевизионната програмна дейност.

4. Кина

В края на 2016 г. кината в област Стара Загора са 3, а киноекраните – 14. В сравнение с предходната година прожекциите в кината се увеличават с 6.1%, а посещенията – с 1.2%. Прожектирани са 356 филма, които според националността им се разпределят както следва: 15 български, 41 европейски, 288 от САЩ и 12 от други страни.

5. Радиопрограмна и телевизионна дейност

През 2016 г. в област Стара Загора извършва дейност 1 регистриран и лицензиран радиооператор, който е излъчил 8784 часа радиопредавания, или с 24 часа повече в сравнение с 2015 година.
На територията на областта функционират 8 регистрирани и лицензирани български телевизионни оператора, което е с 6 повече от предходната година. Излъчените програми са с обща продължителност 38 421 часа, или 3 пъти повече в сравнение с 2015 година.

Методологични бележки

Информация за дейността на музеите се получава в резултат на регулярно провеждано годишно наблюдение. Тяхната дейност се характеризира чрез: музейните фондови единици, посетителите; културно-просветната работа; персонала; приходите и разходите и материално-техническата база.

Дейността на сценичните изкуства е предмет на отделно годишно изследване. Единици на наблюдение са театрите, оперите, оперетите, цирковете, музикалните колективи, дружествата и сдруженията, които са организирали и провели рецитали и концерти (естрадни, фолклорни, симфонични, камерни, хорови, на духови оркестри, смесени и други). Тяхната дейност обхваща следните основни характеристики: сцени, места, представления, посетители, постановки по националност на автора, в т.ч. нови постановки.

Предмет на годишно статистическо наблюдение е и дейността на библиотеките с библиотечен фонд над 200 хиляди единици. Тяхната дейност обхваща следните основни характеристики: библиотечен фонд (книги, продължаващи издания и други библиотечни документи), читатели, посещения, зает библиотечен фонд, персонал, приходи и разходи, компютри, площ на библиотеките.

Дейността на кината се обхваща чрез следните основни характеристики: места, екрани, прожекции, зрители, приходи от билети. Не се наблюдават киноклубовете и подвижните кина.

Дейността на радио- и телевизионните оператори се обхваща чрез следните основни характеристики: предавания по функция в часове, приходи и разходи.

Повече информация и данни от изследванията в областта на културата могат да бъдат намерени на сайта на НСИ (www.nsi.bg), раздел „Култура”.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн