За първи път изпращат лекоатлет с бенефис на „Самарско знаме“ в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
За първи път състезател ще бъде изпратен с бенефис в края на състезателната му кариера. Това ще стане по време на 17-то издание на Международния лекоатлетически турнир „Самарско знаме“, който ще се проведе утре на стадион „Берое“. Трийсетгодишният Милен Пасков от СКЛА „Берое“ ще бъде изпратен с бенефис от пистата в Стара Загора. Това съобщиха по време на откриващата пресконференция организаторите от Община Стара Загора, Българската федерация по лека атлетика и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.

Милен Пасков, един от най-добрите състезатели на старозагорския клуб, се е състезавал 17 години, няколко пъти е бил спортист номер 1 на Стара Загора, спечелил е 17 шампионски титли и над 60 медала от различни състезания.

На пистата на „Берое“ утре ще бъде и Сребърната медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Рио де Жанейро и от Европейското първенство в Амстердам през миналата година Мирела Демирева. Тя заяви, че мисли за големи височини, въпреки контузиите тази зима. „По-силна и по-бърза съм, но ми трябва малко време“, заяви тя пред журналисти днес.

В турнира ще участват представители на България, Сърбия, Турция, Румъния, Бахрейн, Оман, Нигерия, както и националният отбор на Косово, който за първи път е на международен турнир. Повече от 200 лекоатлети са подали заявки за участие, съобщи зам.-кметът Красимира Чахова. По думите ?, най-интересна се очаква да бъде надпреварата на 100 м, в която на пистата ще застанат Баракам Мубарак от Оман и Велин Коваленко от СКЛА „Берое“. Ще видим и голяма част от българските национали по лека атлетика, както и известни имена от чужбина като финалистът от Олимпиадата в Рио Али Хамис Аббас от Бахрейн.

Дисциплините са общо 12 – девет за мъже и три за жени. Наградният фонд е 28 000 лв. Победителите във всяка дисциплина получават по 1000 лева, вторите места – 600 лв. и третите – 400 лв. Отделно с по 2000 лева ще бъдат премирани по постижение (съгласно таблицата на ИААФ) най-добрите атлет и атлетка на турнира.

Във всички технически дисциплини ще бъдат допуснати до участие 8 състезатели според личните им постижения за сезона, като с приоритет са състезателите от чужбина. За останалите дисциплини организаторът си запазва правото за ограничаване на броя на състезателите, като с предимство са тези от чужбина и лекоатлети от клуба-организатор.

Работната техническа конференция за турнира ще се проведе в деня на състезанието – 1 юли, от 14:00 часа в Парк-хотел “Стара Загора”, за получаване на номера и потвърждение за участие.

Турнирът ще започне в 18.00 ч. с детска щафета на 100 м. Тя е за деца от 6 до 12 години и в нея участват малките състезатели на СКЛА „Берое“, които са много ентусиазирани, по думите на Емилия Драгиева от клуба. Публиката в Стара Загора е изключително интелигентна, възпитана и разбира от спорт, заяви по време на пресконференцията днес Диан Драшков от БФЛА. Председателят на УС на СКЛА Берое Иван Колев благодари на Община Стара Загора за подкрепата и организацията на авторитетния турнир.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн