Промяна в реда и условията за отглеждане на животни внесоха двама общински съветници в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Общинските съветници от група “Истината за Стара Загора” Янко Янков и Ивета Лазарова внесоха за гласуване на юнската сесия на Общински съвет промяна в Наредбата за реда и условията при отглеждане на животни в населените места на Община Стара Загора. Това свое решение те взеха след множеството оплаквания от хора от населените места в Стара Загора и от срещите и разговорите с кметовете по селата за недобросъвестни съседи, които са превърнали дворовете на къщите си във ферми за отглеждане на животни, с което подлагат на постоянен тормоз своите съселяни.

Най-фрапиращите случаи са отглеждането на над 100 крави в центъра на село Маджерито,22 кози майки в село Борилово, които се отглеждат за търговия и в центъра на село Остра Могила се отглеждат множество прасета и крави, чийто оборски тор се изхвърля в дерето и от там се стича в реката и стига до вододайната зона на селото, което е предпоставка за много болести и зарази.

Не трябва да се пренебрегва чувствителността на хората, които живеят по селата. Известен стана протестът, който вдигнаха в село Ново село срещу фермер, който искаше да отглежда кокошки, макар и в бившия обор на селото. Проблеми има не само с едрия и дребния рогат добитък, а и с отглеждането на пчели в селата. В едно от старозагорските села се отглеждат 20 кошера пчели и като се пуснат на паша, тръгват по цветята на къщите на хората и никой не може да излезе от дома си, защото ще бъде нажилен.

Всички тези случаи и непълнотата на настоящата наредба наложиха намесата на двамата общински съветници и въвеждането на ограничение в броя на отглежданите животни за лични нужди в населените места.

Промяната на наредбата е на сайта на Община Стара Загора и предстои да бъде гласувана на първо четене. Между първо и второ четене всеки гражданин ще има възможност да дава предложения, мнения и идеи за допълнения към така предложената промяна, като в същото време може да се срещнат и с вносителите за консултации и обсъждания по този наболял проблем.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн