На собствениците в Бедечка ще им бъдат предложени равностойни замени с терени в регулацията на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
След като местният референдум за “Бедечка” показа, че над 85% от гласувалите 22 хиляди старозагорци са за запазване на парка, още днес, в деня след допитването, кметът Живко Тодоров даде голяма пресконференция с участието на областния управител Гергана Микова, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, депутати и общински съветници от ГЕРБ. На нея той съобщи, че за да се избегне изплащането на непосилни за общинския бюджет обезщетения за отчуждаване на терени, на собствениците ще бъдат предложени замени на притежаваните от тях земи с равностойни по ценност имоти, при това в регулацията на Стара Загора, в райони с изградена инфраструктура – ток, вода и канализация.

Част от необходимите парцели са собственост на Общината, а за другата, недостигаща част, ще помогне държавата. Живко Тодоров съобщи, че днес сутринта е провел среща с премиера Бойко Борисов, който е изразил съпричастност към проблема на Стара Загора и желание за бързо и справедливо решаване на казуса с Бедечка. Предложението е да бъдат използвани имоти с отпаднала необходимост от фонда на Министерството на отбраната. Вече има първоначален списък с държавни имоти за равностойно обезщетяване. Това би трябвало да успокои негласувалите на референдума старозагорци, които са се въздържали поради опасението, че заради обезщетяването на собствениците ще се вдигнат общинските данъци и такси. С предложения вариант за решение общинският бюджет няма да изпита свръхнатоварване.

По този начин от една страна собствениците ще получат възможността да разполагат с равностойна земя още сега, в реално време, без да изчакват с години отчуждаване и заплащане. От друга страна Общината ще избегне многомилионни разходи, които биха дебалансирали бюджета й. На трето, но не последно място, старозагорци ще получат парка си непокътнат, каквото е изразеното желание на мнозинството.

Замените на собственост в “Бедечка” с нови терени ще става по оценка на стойността, а не метър за метър, уточни кметът. След срещата с премиера, по-рано този следобед Живко Тодоров се срещна и със собственици на земи в Бедечка, за да ги запознае с възможностите. Предстоят и допълнителни разговори.

“Това е вариантът, в който всички страни са удовлетворени, тоест няма ощетени. Собствениците ще бъдат овъзмездени по начин, който, смятам, и те ще се съгласят, че е най-добрият, защото ще получат равностойно предложение, а в същото време всички жители на община Стара Загора ще продължат да се радват на зелените територии” – отбеляза и областният управител Гергана Микова.

Засега повдигнатият въпрос по време на обсъждането тази пролет на новия ПУП на Бедечка за сеченето на парка от евентуална връзка през него с кв. “Самара-3″ остава с отрицателен отговор. Почти от своя център “Самара-3″ има връзка с централната част на града, докато евентуален нов пробив, първо, ще излезе в самия край на квартала, при това по протежението му би се наложило изграждането на мост над реката, а по-нататък и надлез на жп линията. Това би струвало много милиони на общинския бюджет. По тези три причини – липса на необходимост, висока цена на строителството и висока екологична стойност, засега пробив от ул. “Августа Траяна” към кв. “Самара-3″ не се предвижда.

Вече дадените строителни разрешения в “Бедечка” остават в сила, информира кметът. Съдът е задължил Общината да даде ход и на двете висящи искания за строителни разрешения, които досега оставаха спрени поради мълчаливия отказ на администрацията.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн