Анатолий Карпов гостува в Стара Загора, откри детски шахматен турнир и се срещна с фенове

STZAGORA.NET
*
7-годишната старозагорска шампионка на блиц Фабиана Костадинова и световния шампион Анатолий Карпов си стиснаха ръцете за реми в демонстративна партия
*
Най-младата шампионка на България по блиц Фабиана Костадинова направи реми със световния шампион по шахмат Анатоли Карпов. Те стигнаха до този финал на 18-я ход в залата на Шахматен клуб „Траяна“ в Стара Загора. Само преди дни най-малката състезателка на клуба спечели пълен комплект медали – бронз на стандартен, сребро на ускорен и злато на блиц от Държавните индивидуални първенства за деца до 10 години.

Младата надежда на шахмата не се притесни от именития си съперник и прие като дар на съдбата своя звезден миг да застане на една маса срещу него. Най-бързият детски ум в страната поднесе на града, обявен за „Европейски град на спорта 2017“, още един повод за гордост.

Преди това 12-ят световен шампион по шахмат направи символично първия ход на Е-4 с белите пешки, като откри турнира за деца „Тракийско конче“ в общинската спортна зала “Иван Вазов” в Стара Загора. В него участват 110 деца от различни градове в страната. Почти половината от тях са от двата старозагорски клуба „Тракийско конче“ и „Траяна“. Стотици деца, влюбени в древната и вечно млада игра, бъдещи шампиони, имаха възможността да се снимат и да получат автограф от легендата в шаха.

Председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в Общински съвет Стара Загора Николай Диков приветства малките участници, техните родители и гостите в залата от името на кмета на града Живко Тодоров. Той благодари и на читалище „Георги Бакалов“, на клубовете и на всички, които помагат за развитието на шахмата в града. „Стара Загора има изключително богат спортен живот и се полагат много усилия за развитието на спорта във всичките му форми. Мили деца, вие за мен сте големи спортисти, защото се занимавате с един изключително труден спорт. Г-н Карпов, благодаря Ви, че сте наш гост! Това са нашите големи спортисти и бъдещи шампиони по шах. Надявам се за времето, което ще прекарате тук, да усетите богатата спортната атмосфера в града“ – каза Николай Диков.

На откриването присъстваха народният представител Емил Христов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, общински съветници, спортни деятели и др.

Гросмайстор Карпов получи сувенирна шахматна дъска от домакините от шахклуб „Траяна“ и винен комплект от доайена му – 85-годишния Васил Данчев. Анатолий Евгеньевич проведе кратка среща и с любители шахматисти в парк „Пети октомври“, след което посети Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.


#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн