Феноменът Уикипедия и нейният българоезичен клон бяха тема на обучение в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Обучение на тема “Уикипедия и уики технологии” бе проведено на 14 юни в Стара Загора – първоначално с аудитория от библиотечни работници, а след това и с граждани. Лекторът Вася Атанасова от Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ – БАН), която е и университетски преподавател по материята, запозна участниците в обучението с малко известни факти за световната онлайн енциклопедия, с акцент върху българоезичната Уикипедия.

Понастоящем Уикипедия е най-голямата създавана някога световна енциклопедия, както и най-големият мрежов проект в света, с близо 1 милиард посещения годишно. Състои се от близо 40 милиона справочни статии от различни сфери на човешкото познание, написани от самите потребители на почти 300 езика, в това число и на български. Статиите на английски са от порядъка на 5,4 милиона, на немски – 2,1 милиона, на френски – 1,9 милиона, на руски, италиански и испански – по около 1,4 милиона и т.н. Статиите на български език в момента са 230 хиляди – на 33-то място сред останалите в света по брой, уточни Вася Атанасова.

Публикациите по различни теми в Уикипедия се пишат доброволно и безплатно, дори без задължителна регистрация, макар че тя дава известни предимства на авторите. Това е била и първоначалната идея на създателите й – американеца Джими Уейлс и първоначалния главен редактор Лари Сенгер. Уикипедия е едно от големите информационни достижения в новото хилядолетие, наред с Гугъл и Фейсбук. Съществува от 15 януари 2001 г. Българоезичният й клон се появява през 2003-2004 г.

По определението на ЮНЕСКО Уикипедия – възможно най-публичната интернет платформа, е “символ на епохата на взаимодействие, в която живеем. Тя е не просто инструмент, а истинско въплъщение една мечта, толкова древна, колкото човешкият интелект и сбирката на Александрийската библиотека”. Цитатът е от награждаването на Джими Уейлс от ЮНЕСКО през 2013 г. със златния медал “Нилс Бор” за иновация, оказала значително влияние върху съвременния свят.

Уикипедия (представката wiki означава “бързо”) е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. На разположение на желаещите да започнат да пишат в нея е специална помощна страница.

Въпреки отворения и демократичен характер на Уикипедия и свободното авторство в нея, все пак публикациите на всеки език се наблюдават от администратори. Понастоящем те са 1260 на брой за англоезичния клон, 202-ма в Германия и т.н. Българската група админи на Уикипедия е обединена от неформална организация, наречена “Български уикимедианци”. Тяхната дейност се подкрепя от Фондация Уикимедия, чийто почетен председател от 2011 г. насам е самият Джими Уейлс. Той посети България през 2009 г. Всяка година 800-1500 от най-изявените представители на световното уики-общество се събират на среща в различни градове по света.

Относно авторите на съдържание, в България примерно 50 души правят по около 100 редакции на текстове в Уикипедия месечно, други 200-250 души имат до 5 редакции на месец, а хиляди са онези, които инцидентно редактират определен текст. Особено високо са ценени като автори тесните специалисти в определена област на познание.

Макар че всеки може да създаде в българската Уикипедия статия за всеки и всичко, все пак следва да се знае, че статии за хора, които не са енциклопедични личности (неизявени в определена сфера, без специфично постижение, външно признание или неотличени примерно с награда) не оцеляват, като биват отстранявани в рамките на ден-два в рамките на последващия контрол. Не се толерират вандализми от всякакъв характер, премахват се и нарушенията на авторски права, както и появяващите се понякога, обикновено около деня на Свети Валентин, обяснения в любов, публикувани в Уикипедия от ентусиазирани потребители. Потребител, който злоупотребява с правото си да създава съдържание в Уикипедия, може да бъде блокиран. Важно е да се има предвид и това, че публикуваното съдържание не може да бъде унищожено от недоброжелатели, тъй като се пазят всички предишни версии на съответния текст, които могат да бъдат върнати по всяко време.

Максим Добрев
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн