Близо 5 млн. лв. ще струва разширението на новия парк “Артилерийски” и продължение на бул. “Хр. Ботев” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора стартира тръжна процедура за възлагане на строителството на нови 41 дка парк на мястото на бившите артелерийски казарми и продължение на ул. “Христо Ботев”. Прогнозната стойност на поръчката е 4 933 917 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение – 4 месеца.

През миналата година общината проведе конкурс за идеен проект на зоната, който спечели софийското дружество “Институт за градско планиране” АД с водещ проектант арх. Моника Пенчева. Разработеният инвестиционен проект се явява продължение на изградения през 2015 г. нов парк на мястото на бившите артилерийски казарми, прехвърлени на общината от Министерството на отбраната. С новите 41 дка, целият парк “Артилерийски” ще заеме около 130 дка. В тях е резервиран и терен за новата многофункционална спортна зала. В обхвата на проекта попада и продължението на ул. “Христо Ботев”, което свързва изградения парк с новопроектирания. Пътната отсечка ще облекчи трифика по бул. “Цар Симеон Велики” и централните райони, както и ще улесни влизането в кв. Казански.

Основната идея на парка е да предложи едно по-различно пейзажно решение, което да контрастира на ортогоналната улична мрежа в града. С диагонални водещи оси на движение е намерен най-прекия път по направлението Център – кв. Казански и обратно. Денивелацията на терена е така овладяна, че всяка точка да е леснодостъпна, както от майки с бебешки колички, така и от хора в неравностойно положение.

Във функционално отношение паркът е разделен на няколко зони – тиха зона за почивка, спорт, атракции и кътове с тематична насоченост.

Тихата част на парка е съсредоточена в сърцевината на парцела, докато по-шумните занимания са изнесени по неговата периферия. В северозападната част на имота, има отреден парцел от 1600 кв. м за православен храм. Предвидени са места за детски лунапарк, “зелен” амфитеатър за летни прожекции, централна зона, богато залесена с цветя, няколко арт павилиона с различна насоченост. Спортните дейности са насочени към деца над 12 годишна възраст – въжена градина и скейтпарк.

Паркът предлага и места за провеждане на извънкласни занимания – като класна стая на открито, детска площадка за изучаване правилата на уличното движение, музикална детска площадка, насочена към по-малките гости на парка.

При проектирането са взети предвид алейната мрежа, основните подходи, вида на настилките и съществуващите съоръжения, във вече готовия парк, за да се постигне максимална симбиоза между изградения и бъдещия парк.

Продължението на улица “Христо Ботев” е с дължина 456.69 м и габарит две платна с по две ленти за движение от по 3.5 м и зелен разделител между тях с ширина 1.50 м. Кръстовището на ул. “Христо Ботев” с ул. “Одринска епопея” ще се реконструира в кръгово кръстовище с радиус 8.0 м и две ленти в него по 4.75 м, и тротоар с ширина 1,0 м от външната страна тротоар. Вътрешния кръг и разделителната ивица са решени с декоративна храстова растителност и цветя.

По направлението на ул.Одринска епопея, преди кръговото, в зоната на кръговото и към съществуващата ул. Христо Ботев е предвидено изграждане на двупосочна велоалея с ширина 2,0м, която е продължение на велоалеята от вече изградения парк.

Обществената поръчка за изпълнение на проекта е разделена на две позиции:

* Oбект 1: Паркоустрояване и благоустрояване на УПИ VI-7153, кв.326a, по плана на гр.Стара Загора с прогнозна стойност 3 691 506.612 лв. с ДДС;
* Обект 2: Изграждане на ул.”Христо Ботев” от о.т.772 до о.т.4640 с прогнозна стойност 1 242 409.956 лв. с ДДС.

Крайният срок за подаване на оферти за участие е 3 юли.

Светла ДОБРЕВА,
infrastructure.bg
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн