Утре – първи фолклорен събор “С мирис на теменуги” в с. Яворово

STZAGORA.NET
*
На 10.06.2017 год. в село Яворово ще се проведе Първият фолклорен събор “С мирис на теменуги”. Той ще започне в 9:30 часа с празничен водосвет. През деня на читалищната сцена ще се представят фолклорни състави от шест общини. От най-далеч ще пътуват ФГ “Добруджанска китка” гр. Силистра и ФГ “Тополчане” с. Тополчане, обл. Сливен. Самодейците подали заявки за участие са около 300.
Първи фолклорен събор “С мирис на теменуги” ще се състои със специалното участие на народната певица Ирина Бойчева.
Съборът ще завърши с програма на професионален фолклорен ансамбъл “ЗАГОРЕ”.

Единственото условие за участие е една от песните да бъде посветена на цветята и красотата на българската природа.

* утвърждаване на фолклорното песенно богатство в съвременния живот;
* предоставяне възможност на самодейни колективи от региона и страната да получат обществено признание;
* издирване, събиране и популяризиране на народни песни, посветени на цветята и българската природа
* разнообразяване живота на жителите на село Яворово и региона.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Кметство Яворово, НЧ “Ахинора-2006 г.”, Исторически музей Стара Загора, Държавен архив Стара Загора.
Радио Стара Загора и вестник “Ахинора” са медийни партньори.

ПРАВО НА УЧАСТИЕ:

* фолклорни групи, изпълняващи изворен фолклор – до 3 песни в рамките на 10 минути; една от песните задължително да е посветена на цветята и красотата на българската природа;
* индивидуални изпълнители – до двама от худ. колектив -2 песни – бавна и хороводна, в рамките на 6 минути; едната песен задължително да е посветена на цветята и красотата на бъргарската природа.

Съборът няма конкурсен характер. Всички участници получават грамота за участие и почетен знак на събора. Изпълненията ще бъдат наблюдавани от комисия в състав: представител на отдел Култура при Община Стара Загора; представител от Регионален исторически музей Стара Загора; представител на Държавен архив Стара Загора; народната певица Ирина Бойчева и председателят на НЧ „Ахинора”.

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн