Откриват изложба “Анализ на градската среда” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
В Стара Загора на 6 юни в 18.00 ч. се открива изложба “Анализ на градската среда” на Централния градски пазар. В откриването участват създателите на изложбата, местни архитекти и представители на Община Стара Загора. Ще се състои презентация на изложбата, дебат и прожекция на филма “Познавате ли архитекта?”. Изложбата се организира по случаи? 75-годишнината на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София.

Пътуващата изложба е с резултати от “Деи?ствие в панелните квартали”, последното издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда ONE ARCHITECTURE WEEK, проведено в пловдивският панелен квартал “Тракия”. Изложбата показва примери и представя ползите от широкообхватен анализ на градската среда и въвличането в този процес на максимално много от участниците в нея.

Тя включва прожекции на документалния филм “Познавате ли архитекта?”, на интерактивна онлаи?н карта, описание на намесата в квартал “Тракия”, описание на проучването на квартал “Тракия” и книгата “Алманах на панелна Тракия”.

Кураторна изложбата е Любо Георгиев, а участници Нина Толева-Новак, Лина Кривошиева, Меган Луенбърг, Сдружение |Не|Формално. Тя се реализира с подкрепата на “Регионален фонд за градско развитие” – фонд мениджър по инициатива JESSICA за градовете Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. JESSICA – Съвместна европеи?ска подкрепа за устои?чиви инвестиции в градски зони е пилотен инструмент за финансов инженеринг, разработен от ЕК, ЕИБ и Правителството на Република България. На страната ни е предоставена възможност част от средствата по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 да бъдат насочени под формата на заеми с преференциални условия към градски проекти със значим социален ефект, които да подпомогнат повишаване качеството на живот в градовете и благополучието на техните жители. Регионалният фонд е създаден през 2011г. и в рамките на първия си инвестиционен цикъл е финансирал 20 градски проекта в сферата на градската мобилност, културата, публичната инфраструктура, спорта и индустриалните зони. Инвестиционният хоризонт на Фонда продължава до 2025г. като средствата, погасявани от вече финансираните проекти могат да се инвестират в нови проекти, съответстващи на целите по Оперативна ос 1 на ОПРР 2007 – 2014г.

Изложбата ще бъде експонирана до 13 юни 2017 г. от 10.00 до 18.00 ч. в западното крило на общинския централен пазар в Стара Загора (на снимката).
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн