„Златната липа“ нарежда Стара Загора до европейските киностолици

STZAGORA.NET
*
Петото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще бъде открит днес в 17,30 часа, вече е част от културната карта на България и се очаква с нетърпение от все повече хора. Това заяви на пресконференцията преди старта на фестивала неговият създател и директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. Тя и заместник кметът Иванка Сотирова представиха пред журналисти международното жури на фестивала, което тази година ще оценява филмите от конкурсната програма под председателството на актьора и режисьор Владимир Пенев. „Този фестивал е шанс за повече хора да се докоснат до европейското киноизкуство. Почитателите на „Златната липа“ трябва да знаят, че в Стара Загора се случва нещо толкова стойностно, колкото и в останалите европейски столици, в които се провеждат кинофестивали“, каза Владо Пенев. Некомерсиалното европейско кино трудно пробива пътя си във всяка една страна от Стария континент – в Чехия, например, успехът на филмите се определя най-вече от търговския им успех, а не толкова от художествените им достойнства. Затова такива фестивали имат особено голямо значение, посочи чешкият кинорежисьор Зузана Валтер, като член на журито. Фестивали като „Златната липа“ повдигат имиджа на европейското кино, допълни другият член на журито – режисьорът от Англия Дейвид Фитзсимънс. В кината в Русия превес имат американските блокбастъри и за европейското кино също е трудно, посочи руската кинозвезда Анна Мусатова, която също е член на журито на „Златната липа“. Филмовият пазар в Грузия е твърде малък и това се отразява върху отношението на хората към европейското кино. Събития като „Златната липа“ успяват да го популяризират, каза известният грузински актьор Вако Чачанидзе, който също ще оценява филмите от конкурсната програма.

Благодаря на община Стара Загора за протегнатата ръка, без която „Златната липа“ нямаше да може да доживее своята пета годишнина, посочи Магдалена Ралчева. Основният фокус в тазгодишната филмова селекция на фестивала пада върху съвременното семейство с неговите проблеми, допълни тя. По време на 5-те фестивални дни от 3-ти до 7-ми юни ще бъдат показани общо 42 филма от 17 европейски страни. 9 са филмите включени в конкурсната програма, които ще се борят за призовете най-добър филм, най-добър актьор и актриса, най-добър режисьор и наградата на Съюза на българските филмови дейци. Специалната награда за цялостен принос в киното ще бъде връчена по време на церемонията тази вечер на голямата актриса Гинка Станчева, която през 1957 година оставя без дъх журито на фестивала в Кан с ролята си във филма „Земя“. Тази година Гинка Станчева празнува 85-годишен юбилей. В рамките на извънконкурсната програма посетителите на фестивала ще могат да видят документалния филм „Призвание актриса“, посветен на нейния творчески път.

Гости на фестивала още тази вечер са плеяда известни български актьори, сред които Мартина Вачкова, Любомир Коларов, Васил Михайлов, Любен Чаталов, Мария Статулова, Димо Алексиев и други.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн