Старозагорци сведоха глави в мълчание пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

STZAGORA.NET
*
Точно в 12.00 ч. днес, с воя на сирените, стотици старозагорци сведоха глави в едноминутно мълчание за почит и преклонение пред паметта и саможертвата на хилядите герои, загинали за свободата на Родината. Бюстовете на Христо Ботев и Хаджи Димитър в подножието на парк „Митрополит Методий Кусев” бяха отрупани в знак на признателност с венци и цветя от Община Стара Загора, Старозагорския гарнизон, Общинския съвет, областния управител, училище „Хр. Ботев”, Шесто основно училище „Св. Никола“, политически и неправителствени организации и признателното старозагорско гражданство.

„Днес се навършват 141 години от гибелта на Христо Ботев. Ботев, който завеща Свободата на България, Ботев който написа огнените слова „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“. Едва ли си е давал сметка, че това слово ще стане истинско за всички наши герои, които извоюваха свободата, толкова дълъг е списъка – Левски, Хаджи Димитър, Волов, Стефан Караджа… Не трябва да забравяме и нашите местни герои – Сава Силов, Кольо Ганчев, Господин Михайловски, Братя Жекови и още много други. Нашата мисия днес е да възпитаваме отговорно младото поколение да почита подвига на героите. В този свят ден трябва да си даваме сметка, колко е важно да се борим за националния ни дух. Да си даваме сметка, че онова, което са ни завещали националните герои, трябва да го пазим и тачим. За да пребъде България, да пребъде Стара Загора и да остане във всички години напред! Да живее България, да живее Стара Загора! Поклон!“. С тези думи към притихналото множество се обърна зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Участие в организирания от Община Стара Загора общоградски церемониал за отбелязване на Деня на Ботев и всички загинали за свободата и независимостта на България взеха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметът Красимира Чахова, секретарят на общината Делян Иванов, зам. областният управител Петя Чакърова, общински съветници, културни дейци и общественици.

Водещият Ивелин Керанов произнесе огнени думи за паметното дело на Ботев и стихове на поета. В ритуала участваха Военният духов оркестър и почетна рота от Втора Тунджанска бригада.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн