Орлин Павлов пее на откриването на „Златната липа“, Димо Алексиев води

STZAGORA.NET
*
Петото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“`2017 ще бъде открито в събота от 17,30 часа с бляскава церемония, чието начало ще започне пред западния вход на сградата на Държавна опера Стара Загора.

Шествието от известни български киноактьори, водено от мажоретен състав на Центъра за подкрепа и личностно развитие и духовия военен оркестър на Втора тунджанска бригада, ще тръгне от площада пред общината и ще премине по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до сградата на операта. Там ще ги очаква червеният килим, на който ще бъде отслужен тържествен водосвет за всички организатори, участници и гости на фестивала. Снимки, автографи, селфита с известните ни актьори ще могат да си направят всички, дошли да присъстват в залата на церемонията по откриването на „Златната липа“`2017, защото и тази година по традиция входът ще бъде напълно свободен и безплатен.

Водещ на церемонията по откриване на петото издание на „Златната липа“ ще бъде актьорът Димо Алексиев. Той и директорът на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, ще представят авторитетното международно жури, председателствано тази година от актьора Владимир Пенев. Тук ще бъде и голямата българска кино и театрална актриса Гинка Станчева, на която ще бъде връчена статуетката „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Преди това да се случи, зрителите в залата ще си припомнят едни от най-славните години на българското кино с няколкоминутен клип с кадри от филми с участието на Гинка Станчева.

Джаз вариациите на военния оркестър под диригенстската палка на капитан Цветомир Василев и песните на актьора-певец Орлин Павлов ще допринесат за градуса на празничното настроение в залата. В музикалната програма ще се включи и уникалата вокална студия „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева. Стартът на „Златната липа“ за първи път ще бъде даден с прожекция на български филм – това е неизлъчваното досега в България заглавие „12 А“. Негов режисьор е Магдалена Ралчева, сценарист Николай Колев, главната роля изпълнява Радина Кържилова.

На следващия ден, неделя, в 12 часа, своя „звезда“ в Алеята на липите западно от операта ще открие Гинка Станчева. Голямата актриса ще посади и своя липова фиданка така, както направиха и предишните носители на специалната награда на фестивала за цялостен принос в киното – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова.

С откриването на фестивала в събота започва 5-дневният киномаратон в Стара Загора. В голямата зала на операта и в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ през всички дни до 7 юни ще се прожектират филмите от конкурсната и извънконкурсната програма на фестивала при вход свободен и напълно безплатно. Ще бъдат представени общо 42 европейски ленти, произведени през 2016 година. 9 от тях ще се състезават в конкурсната програма на фестивала. Кой филм в колко часа и къде ще се прожектира може да научите от сайта на „Златната липа“ ето тук: http://thegoldenlinden.com/?page_id=1425
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн