Прожектират безплатно “Светителят хирург” в РБ “Захарий Княжески” и в Затвора навръх празника на свети Лука Кримски – 29 май

STZAGORA.NET
*
Старозагорската Света митрополия и община Стара Загора, с любезното съдействие на Пловдивската Православна телевизия, канят старозагорци на безплатната прожекция на филма „Светителят хирург”, разказващ за живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски.

Автор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев. Прожекцията на “Светителят хирург” ще бъде навръх празника на свети Лука Кримски – 29 май, понеделник, от 18.30 часа в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора. Поканени са всички православни християни, които искат да се запознаят със светителския път на чудотвореца Лука Кримски.

В същия ден от 14.30 часа за лишените от свобода от Старозагорския затвор също ще бъде прожектиран филма “Светителят хирург” като повод за размисъл в техния живот и като един добър пример, който според автора на филма трябва да бъде следван от всички. Свети Лука Кримски също е прекарал 11 години от живота си по затвори заради това, че е изповядвал православието. Бил е измъчван, но е казал, че расото ще бъде свалено от гърба му само заедно с кожата му.

Православният филм „Светителят хирург” завладя публиката в градовете Пловдив, София, Мадрид (Испания), Враца и Бургас. Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т.нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма “Светителят хирург”. Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Филмът е идея на Пловдивския митрополит Николай, благодарение на който цяла България се запозна със светителския път на Кримския чудотворец.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн