Огромни очаквания към българското кино на „Златната липа“ `2017

STZAGORA.NET
*
Най-голям зрителски интерес към филмите от програмата на V-тото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ `2017 има към българските заглавия. Почитателите на седмото изкуство живо се интересуват какво ново се задава на българския кинохоризонт.

По време фестивалните дни от 3 до 7 юни ще бъдат представени 7 български заглавия. За първи път фестивалът ще бъде открит с български филм, и то чисто нов, непоказван досега в България. Това е лентата „12 А“ (на първата снимка), режисирана от Магдалена Ралчева – създател и директор на фестивал „Златната липа“. Официалната българска премиера на филма ще бъде чак на 14 септември, когато ще тръгне по кината. Така старозагорци и гостите на фестивала ще имат привилегията да го изгледат първи и то напълно безплатно. „12 А“ е своеобразно продължение на „11 А“ с Яна Маринова, който българската публика хареса изключително много. В „12 А“ в ролята на учителката влиза Радина Кържилова, чиято героиня се връща в училище след едногодишно прекъсване. Изправена пред предизвикателствата на ученици и учители, и без подкрепа у дома, тя достига границата на психическата и професионална издръжливост. Там, където много други се отказват. Филмът ще бъде прожектиран веднага след церемонията по откриване на фестивала на 3 юни с начало 17,30 часа.

„Маймуна“ (2016) на режисьора Димитър Коцев-Шошо (на втората снимка) е другото интересно българско заглавие, което киноманите ще гледат в извънконкурсната програма на „Златната липа“. Сред актьорите блестят имената на Юлиян Вергов, Александра Костова и Радина Боршош. Историята е за две сестри – тийнейджърки, чието безгрижно ежедневие е прекъснато от събитие, което ги изправя пред отговорността да вземат решения, от които може да зависи нечий живот.

Българското документално кино ще представи 4 интересни истории. Първите две филма разказват за чудаци, които повеждат смела, почти донкихотовска битка за запазване на значимото историческо минало на България. „От признателните потомци“ (2016) е документален филм на режисьора Стефан Командарев, посветен на необичайната фигура на Георги Шопов – човек, който използва всеки момент от свободното си време, за да се грижи за изоставените гробове на някои от най-великите българи в съвременната ни история.

Документалната лента „Сантиментална история“ (2017) е режисирана от Ралица Димитрова. Филмът разказва за Методи – човек изтъкан от хиляди истории. като същински Ной, събира смисъла им в невидим сандък, в Музея на тавана, за да оцелеят. Но той не само съживява паметта за забравеното минало, но и отстоява отчаяни съвременни каузи. Яхнал гордо последното си завоевание – спасения от ръждата и забравата локомотив, Методи продължава по лъснатите релси към поредната битка.

„Поне за миг да полетя“ (2016) на Галина Кралева е документална лента за живота и творчеството на актьора, режисьора, художника и аниматора ИванАндонов (1934-2011), оставил значима следа в българската култура, запомнен с неповторимия си талант да твори и да гори в изкуството. Разказът във филма е през очите на неговата съпруга Люба Маричкова. Във филма участват и обичаните актриси Илка Зафирова и Мария Статулова.

„Призвание актриса“ (2016) е филм-портрет на режисьора Валентина Фиданова-Коларова, посветен на голямата българска актриса Гинка Станчева, която тази година празнува 85-годишен юбилей. Филмът ще разкрие пред зрителите живота и творчеството на звездата Гинка Станчева, разказани от самата актриса.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн