Тържествено откриха Националната спортна Универсиада ’2017 в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
С участието на студентски отбори от почти всички български университети, ректори на висши учебни заведения и спортни деятели тази вечер на площада пред Община Стара Загора беше тържествено открита четвъртата поредна Национална спортна универсиада ’2017. Гости на церемонията бяха кметът на Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кметът Красимира Чахова, Старозагорският митрополит Киприан, областният управител проф.Веска Шошева, председателят на Съвета на ректорите на ВУЗ-овете в България и ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” проф. Любен Тотев, ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев и много други.

“За нас е чест, че в Стара Загора се провежда академичната Универсиада, която обединява всички учебни заведения в България. Спортът е начин на живот, той възпитава и предпазва младите хора от много пороци. Бъдете здрави и успешни спортисти, радвайте хората с вашите постижения и нека след всяко състезание, в което участвате, да виждате българския флаг високо вдигнат!” С тези приветствени думи към участниците в Националната универсиада се обърна кметът Живко Тодоров, след което Универсиадата бе обявена за открита от председателя на Асоциацията за университетски спорт “Академик” доц. Златко Джуров.

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин получи като домакин знамето на Универсиадата от своя предшественик – председателя на Общото събрание на Русенския университет “Анг. Кънчев” проф. Борислав Ангелов. Клетвата за феърплей от името на студентите-спортисти произнесе най-бързият мъж на Балканите – Денис Димитров от СКЛА “Берое”, студент в Тракийския университет. От името на съдиите и длъжностните лица на Универсиадата клетвата произнесе Иванка Карпарова – съдия и треньор по лека атлетика, представител на СУ “Св. Климен Охридски”.

Официалните гости на церемонията по откриването получиха почетни знаци на Асоциацията за университетски спорт.

Преди официалната част със свои атрактивни демонстрации в програмата се включиха възпитаниците на Спортно училище “Тодор Каблешков” в Стара Загора – лекоатлети, гимнастици, футболисти, борци и др., състезаващи се в различни спортни клубове.

Развлекателната програма, в която участваха ученици от класовете по актьорско майсторство и драматичен театър на Националното училище по музикални и сценични изкуства“ Христина Морфова“, ансамбъл „Загорче“ и студентска група по латино танци, завърши с голямо кръшно хоро и пищни фойерверки.

Универсиадата е едно от най-мащабните спортни събития в страната, организирано от Асоциацията за университетски спорт „Академик“, с подкрепата на Община Стара Загора. Четвъртото й издание започна на 8-ми и ще завърши на 14-ти май. Близо 1300 студенти участват в състезанията по 13 вида спорт – футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, карате, джудо, кикбокс, катерене, ориентиране и плуване.

Община Стара Загора предостави безплатно цялата си спортна база за предстоящите състезания, освен това подпомага и финансово Националната универсиада. Стара Загора е силно ангажиран със спорта град и не случайно бе определен за Европейски град на спорта за 2017 г., по инициативата тече мащабна програма от стотици събития и активности.

След Стара Загора 2017 ще бъдат определени българските участниците в Световните летни университетски игри, които предстоят през август в Тайпе.



#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн