Внучка на сержант от Съветската армия, положил кости в Стара Загора, се включи в шествието на Безсмъртния полк под липите

STZAGORA.NET
*
Шествието “Безсмъртният полк” с портрети на предци-ветерани, участвали във Втората световна война, премина тази вечер и през Стара Загора. В 18.00 часа пред Паметника на съветския воин се събраха няколко стотин старозагорци, за да отдадат в Деня на победата над хитлерофашизма почит и признание към паметта на падналите в най-големия военен сблъсък на ХХ век. Поздравителни слова произнесоха Драгомир Стойнев – член на Изпълнителното бюро на НС на БСП, Трифон Митев – член на ръководството на БСП в Стара Загора, и Марина Владимирова от руската диаспора в Стара Загора, председател на местния “Руски клуб и приятели”.

“Русия е най-големият фактор на стабилност, ако искаме да има мир в Европа. А нашата връзка с Русия е кръвна и духовна. Икономически, исторически, политически Русия е част от Европа. И всички, които в годините на прехода се опитват да заличат историята искам да кажа, че това е Денят на победата. Нека вдигнем снимките на онези, които не дочакаха тази победа, и да не позволяваме от историята да бъде заличено това, което те са направили” – заяви Драгомир Стойнев.

“Паметта няма давност. Ние завинаги ще помним всички и всеки, допринесли за настъпването на Деня на победата. Съветският народ не само спаси родината си, но и избави света от кафявата чума. Затова 9 май е свят ден за нас. Именно на него ни се иска да вярваме, че Русия и България винаги ще бъдат заедно в дружба и народите ни ще си помагат взаимно” – каза Марина Владимирова.

В челото на Безсмъртния полк за пръв път се включи Фатима Губиева от Москва, внучка на кавказеца серж. Хаджумар Александрович Кайтмазов от 333-та стрелкова дивизия, оставил костите си в Стара Загора и погребан на мястото, където сега е Паметникът на съветския воин. Преди това тя сподели вълнението си от това, че е намерила гроба на дядо си и че в този ден е тук, за да отбележи празника заедно със старозагорци, които почитат паметта на загиналите във войната бойци.

Шествието на Безсмъртния полк стигна до Братската могила в парк “Пети октомври”, пред която също бяха положени цветя. От 19.00 часа в комплекс “Верея” започна среща с проф. Искра Баева, последван от концерта “С празника в сърцето” на руската изпълнителка Елена Маленких.


#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн