Старозагорските социалисти с покана за 9-ти май към гражданите на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Общинският съвет на БСП в Стара Загора кани гражданите да участват в шествието „Безсмъртния полк” по повод Деня на победата, 9-ти май.

Социалистите организират във вторник, 9 май, проявата съвместно със Съюза на ветераните от войните, Българския антифашистки съюз, Отечествения съюз, Националното движение „Русофили” , Руски клубове – Стара Загора и други леви и патриотични организации.

Програмата:

18.00 ч – честване на Девети май пред паметника на Съветския войн; полагане на цветя;
18.30 ч – шествие на „Безсмъртния полк“ до Братската могила в парк „Пети октомври”, където ще се положат цветя за памет;
19.00 ч – среща с проф. Искра Баева, в първа зала на комплекс „Верея“ и концерт на Елена Маленких „С празника в сърцето”.

Старозагорските социалисти приканват всеки, който е решил да се включи в шествието, да носи снимка на антифашисти, участници в Отечествената война, на свои предци, воювали за Освобождението ни и строители на социализма.

Преди това през деня  ритуал за поднасяне на венци и цветя, посветен на Деня на победата и 72 години от края на Втората световна война, ще има и от 12.30 ч. пред Паметната плоча на Съюза на ветераните от войните пред Военния клуб в Стара Загора, ул. „Августа Траяна” №23, и от 12.45 ч. – пред Паметника на съветския войн, парк „Митр. Методий Кусев“.

*  *  *
Днес, 8 май, от 19.00 ч. в Културно-информационния център „Етносвят България” (ул. Капитан Петко Войвода №54 – кв. “3 чучура-север”, северно от голямата “Билла”) започва празник, посветен на 72-та годишнина от края на Втората световна война.

В програмата:

* Празничен концерт;
* Документален филм за съветски паметници в България;
* Караоке – руски военни песни;
* Военно-полева кухня;
* Откриване на изложби:
• „Съветската армия и флот в произведения на военни художници”,
• „Победа“ – картички с военни снимки,
• „Вестник „Вечерняя Москва” 1941-1945 г.”

Организатори са КИЦ „Етносвят България”, руската диаспора в България и Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

* * *
На 9 май шествие „Безсмъртен полк” ще премине и по улиците на Казанлък. То ще тръгне в 17:30 часа от площад “Севтополис” и ще продължи по улица „Ген. Скобелев”, до парк “Розариум” пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово и поднасяне на венци и цветя.

Организатори на мероприятието е НД „Русофили” – Казанлък. Съорганизатори на шествието са: Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Казанлък, Българския антифашиски съюз – Казанлък.

Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.
Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9 май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 Безсмъртният полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България. Миналата година се проведе шествие и в Стара Загора, а от тази година град Казанлък се включва в инициативата.

Безсмъртният полк са хилядите загинали във войните и техните потомци.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн