Откриваме петия кинофестивал „Златната липа“`2017 с премиера на български филм

STZAGORA.NET
*
Петото издание на фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ `2017 ще стартира на 3 юни (събота) с изключително интересна програма, много звездни гости и емоционални събития. Почитателите на седмото изкуство ще имат възможност да видят 42 филма от 17 страни – Англия, Дания, Полша, Австрия, Унгария, Русия, Германия, Грузия, Чехия, Шотландия, Испания, Холандия, Сърбия, Естония, Косово, Македония и България.

Филмите отново ще се прожектират при вход свободен в голямата зала на Държавна опера – Стара Загора и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Киномаратонът ще продължи от 3 до 7 юни, когато ще бъде обявен и филмът-победител в конкурсната програма. Тя ще съдържа 9 заглавия – изключително стойностни произведения, които още веднъж ще потвърдят добрия вкус на екипа, селектирал програмата на „Златната липа“, посочва създателят и директор на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева (в средата на първата снимка). Акцентът, който по своеобразен начин обединява филмите от „Златната липа“`2017, е семейството, допълва тя.

За първи път фестивалът „Златната липа“ ще бъде открит с прожекция на нов български игрален филм, който ще бъде показан премиерно пред родна публика. Лентата се казва „12-ти А“ (на втората снимка) и е режисирана от Магдалена Ралчева. Преди това филмът ще бъде прожектиран на 20 май в Кан, а на 28 май ще участва във Фестивала на българското кино в Рим. Премиерата му за България е насрочена чак за 14 септември в София. „Изключително съм признателна на продуцентите на „12-ти А“, че без колебание се съгласиха филмът да бъде показан предпремиерно в Стара Загора при вход свободен и с него да открием „Златната липа“, каза Магдалена Ралчева.

Като цяло българското кино ще има силен акцент и в петото издание на „Златната липа“. През петте фестивални дни ще бъдат излъчени 7 български заглавия, 4 от които интересни документални ленти. Силен ще бъде акцентът и върху детското кино. „През всички тези години останахме с впечатлението, че има изключително голяма потребност от този жанр. Затова във фестивала ще има специална секция с детски филми. Ще бъдат представени 7 детски филма, от тях 3 са анимационни и са насочени към най-най-малките почитатели на фестивала“ посочи Магдалена Ралчева.

Вниманието на киноманите ще бъде привлечено и от силните заглавия, включени в извънконкурсната програма на фестивала, сред които е и номинираният за „Оскар“ австрийски филм „Тони Ергман“. За първи път в програмата на фестивала участва филм от Англия.

Програмата включва още интересни съпътстващи събития, ретроспективна изложба, срещи-разговори със звездни български и европейски актьори и режисьори. По традиция „Златната липа“ отново ще има специален гост, който ще посади своя липова фиданка в алеята на славата до дръвчетата на носителите на наградата за цялостен принос в киното Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова. Кой ще бъде той обаче, засега организаторите пазят в тайна.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн