ОДМВР – Стара Загора се включи в превантивна кампания за безопасност на движението „Празнувай отговорно“. Вижте препоръките

STZAGORA.NET
*
Във връзка с предстоящите Гергьовденски празници, Студентският съвет и ръководството на Тракийски университет – Стара Загора, съвместно със сектор „Пътна полиция“, ОДМВР – Стара Загора, се включиха в провеждането на превантивна кампанията за пътна безопасност „Празнувай отговорно“.

Съвместната кампания е насочена към повишаване на вниманието на младите хора за безопасно движение по пътищата и недопускане на тежки транспортни произшествия по време на празничните дни. Тя е инициирана първоначално от Студентския съвет на Университета по хранителни технологии, гр. Пловдив, и се провежда успешно вече няколко поредни години с подкрепата на „Пътна полиция“ – Пловдив.

Желанието на младите хора е тази инициатива да стане национална и да помогне за намаляване на жертвите на пътя и пътния травматизъм, чрез отговорно шофиране.

На 04.05.2017 г. в ректората на Тракийски университет – Стара Загора от ръководството на университета, Студентския съвет и ОДМВР – Стара Загора, беше дадена съвместна пресконференция, по време на която ректорът на университета, проф. двнм Иван Въшин, и началникът на отдел „Охранителна полиция“, ОДМВР – Стара Загора, комисар Илиян Илиев, презентираха целите на кампанията, а от 11.30 ч. на ключови кръстовища в гр. Стара Загора, студенти и служители на сектор „Пътна полиция“ раздаваха на водачи на МПС и пешеходци флайери, съдържащи препоръки за безопасно движение по пътищата, като призоваваха жителите на града за отговорно поведение при предприемане на пътуване по време на предстоящия празник.

„ПРАЗНУВАЙ ОТГОВОРНО“

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ:

По време на празници настроението ни може да бъде помрачено от непредвидени инциденти, повечето от които – пътни.

Правилната подготовка за планираните пътувания, отговорното и внимателно шофиране и толерантното отношение към грешките на останалите участници в движението са от ключово значение за недопускане на произшествия в условията на засилен пътен трафик.

В тази връзка „Пътна полиция” дава следните препоръки:

Информирай се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по своя предстоящ маршрут.
Вземи нужните документи – лични и на моторното превозно средство.
Потегляй на път само с изправно превозно средство.
Провери изправността на спирачките и светлините.
Зареди резервоарчето с миещ препарат за чистачките.
Провери атмосферите на гумите.
Зареди достатъчно гориво.
Използвай предпазните средства, предвидени в закона (предназначени) за моторното превозно средство, което управляваш, или с което ще пътуваш.
Не шофирай пил.
Не шофирай, ако не си правоспособен.
Спазвай въведените ограничения, пътните знаци и маркировка.
Бъди толерантен към останалите участници в движението по пътищата.
Бъди особено внимателен към уязвимите участници в движението по пътищата, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства.
Ако зад теб се е образувала колона, отбий и я пропусни.
Прави по-често почивки, ако пътят е дълъг.
На дълъг път нека шофира най-опитният.
Използвай светлата част на деня за шофиране.
Не предприемай рискови маневри.
Не се движи по аварийната лента на магистралата.
С поведението си не затруднявай придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи.
Ако си пешеходец, използвай тротоарите, пешеходните пътеки, подлези/надлези.
Ако станеш свидетел на пътна катастрофа или друго инцидентно събитие, спешно позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА АЛКОХОЛЪТ ВЪРХУ СПОСОБНОСТТА ЗА ШОФИРАНЕ?

Ниво на алкохола 0,2-0,5‰
Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри. Нарушават се някои двигателни функции. Опасността от катастрофа е 2 пъти по-голяма, отколкото в трезво състояние.

Ниво на алкохола 0,5-0,8‰
Променят се зрителните способности, което води и до забавени реакции при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията. Отслабва силата на мускулатурата. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия. Опасността от катастрофа е 5 пъти по-голяма.

Ниво на алкохола над 0,8‰
Водачът трудно пази равновесие. Склонен е да надценява способностите си. Реакциите му са забавени чувствително. Зрението е засегнато, така че не може да забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне. Вероятността за катастрофа е 10 пъти по-голяма при ниво на алкохола 0,8–1,2‰ и 25 пъти по-голяма при нива над 1,2‰.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн