18 000 деца и възрастни се включиха в 12-ия маратон на четенето в Стара Загора

STZAGORA.NET

* 329 сцени в Априлските празници на духа на Библиотека „Родина”
* И тази година няколко хиляди деца и възрастни се записаха като почитатели на словото в 12-ия Маратон на четенето в Стара Загора

96 институции с около 10 хил. деца и 8 хил. възрастни се включиха като участници в 12-ото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора” 2017 г., който се проведе от 19 до 26 април. Сцените на забавната и полезна проява бяха общо 329, по груби сметки на екипа на Библиотека „Родина”. Разбира се, не сме могли да преброим всички наши горещи съмишленици и почитатели на буквите, които са чели на глас текстове от най-любими произведения и най-пристрастяващи автори навсякъде, където им е било уютно и удобно.

И все пак: 26 училища, 17 детски градини, 10 читалища, 18 културни институти, 5 социални домове, музеи, книжарници, издателски къщи, кметства в населените места, пенсионерски и младежки клубове, кафенета, магазинчета и дори аптеки не пропуснаха да заявят с ентусиазираното си присъствие, че четенето е важно и модерно и никога няма да отмре!

Най-малките старозагорчета бяха най-възторжените и запалени участници в маратона и се представиха с достойни за похвала умения в четенето и с очарователен артистизъм се изявиха в драматизациите на любими приказки. За първи път се присъединиха и участници от друга община – малчуганите от ЦДГ „Синчец” в Павел баня събраха бурни овации с превъплъщенията си в героите от „Маминото жабче”.

На завиден интерес се радваха и организираните срещи с авторитетни и уважавани творци, сред които желязната лейди Ренета Инджова, младата и талантлива Яница Маринова, преводачката от английски език и издател Зорница Христова, писателката Жюстин Томс, преподавателят легенда проф. Симеон Хаджикосев и др.

Ние от Библиотека „Родина” бяхме повече от щастливи да отгърнем нова страница с нашите приятели в най-хубавия сезон на годината, изпълнен с оптимистични надежди!

12-ият Маратон „Четяща Стара Загора” 2017 г. бе организиран в партньорство между библиотеките „Родина” и „Захарий Княжески” и с неотменната подкрепа на Община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров бе отново патрон на инициативата. Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн