Стара Загора посреща млади театрали франкофони

STZAGORA.NET
*
Стара Загора ще бъде домакин на ХХІV-я Международен франкофонски фестивал, който ще се проведе от 28 до 30 април 2017 г. Официалното откриване на форума е на 28 април 2017 г., от 15.00 ч., в Драматичен театър „Гео Милев“.

Участват 70 ученици, на възраст от 14 до 19 години, от 9 гимназии в страната и една трупа от Македония, съобщиха организаторите на специална пресконференция. По регламент те ще представят постановки с времетраене 20-30 минути, които ще бъдат оценявани от жури с председател Ян Новак – директор на Международния център за франкофонски театър.

В първия ден младите актьори от ПГРЕ „Г.С.Раковски“, Бургас ще играят „Почти идеално семейство“. „Неочакван обрат в Кастейарнак“ е постановката на ПЕГ „Проф.Асен Златаров“, Велико Търново.

Участието на домакините, в лицето на ученици от ЕГ „Ромен Ролан“ Стара Загора, е традиционно силно, във всички 24 издания на феста досега. Тази година те ще представят „Le maillon tres faible”, което в превод означава „Най-слабата брънка на веригата“. Режисьор е актьорът от ДТ „Гео Милев“ Стефан Делев, асистент преподавателката по френски език Силвия Дончева.

С франкофонския ученически театрален фестивал е свързано началото на творческият път на едни от най-изявените и любими български артисти – Стефан Вълдобрев, Стефка Янорова, Биляна Райнова и Иван Панев.

Заключителната церемония по закриване на фестивала и раздаване на наградите е с начален час 9.30 на 30 април. По традиция фестивалът се закрива със спектакъл на лауреатите от предходната година. „Предложение за брак“ ще направи 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ София.

30 момичета и момчета, които изучават френски език от 10,11 и 12 класове в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ са доброволци, които са на разположение на съставите и на организаторите на събитието. Те получават сертификат на български и френски език, който може да бъде прибавен към порт-фолиото им при кандидатстване за висше образование.

Организатори на събитието са Алианс франсез и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ със съдействието на Община Стара Загора, Асоциацията на преподавателите и Френски културен институт, под егидата на Министерство на образованието и науката. Тази година към традиционните награди се прибавя за всяка от групите художествена литература, подарък от Община Стара Загора и Европа Директно. И още един подарък ще получат участниците във фестивала – прекрасната продукция на Старозагорската опера „Джазоспекция“ – музикален мултимедиен концерт с френски джаз на Клод Болинг.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн