Приятели на книгата се събраха на мила среща във Второ основно училище “П.Р.Славейков” – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
На 25 април в празнично украсената актова зала на Второ основно училище “П.Р.Славейков” съвместно с РУО – Стара Загора и библиотека “Родина” се проведе празник „Приятели на книгата“ във връзка насърчаване на четенето и повишаване на грамотността в начален етап. Специални гости на събитието бяха проф.Симеон Хаджикосев – преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ и зам.-директор на Института по литература на БАН, Пламен Тотев – литературен критик, собственик на ИК “Персей”, Мария Донева – поетеса, Митко Пеев – старши експерт в РУО – Стара Загора, Слава Драганова – директор на библиотека “Родина”.

Празничният урок се състоя в украсената актова зала с илюстрации от деца по техни любими приказки и естетично оформени творби от проведения конкурс „Пишем красиво и вярно“. Учениците от 3а и 3д клас представиха вълнуващо пътешествие в Приказния свят на Доброто. Празничният урок протече в атмосфера на сътрудничество и екипна работа на децата от двата класа. Без да има състезателен елемент, учениците намериха общ език и се включиха в разнообразни дейности, за да изявят своите различни умения да четат текст и да вникват между редовете на прочетеното.

В началото на празника приказни герои мигновено приковаха вниманието на участници и гости. След това имаше екипна работа върху предварително зададена задача. Класните ръководители Илиана Даскалова и Красимира Тонева използваха игрови методи на четене с разбиране. Децата отгатваха герои от приказки, участваха в литературна викторина, решаваха литературна кръстословица, редактираха правописни грешки, представиха кратка драматизация на българската народна приказка „Мързеливата снаха“ и на „Дете и птиче“ от Дора Габе.

“Специално послание с впечатленията си от празника ни написа Мария Донева” – съобщи директорът на Второ основно училище Милена Желязкова:

„Актовата зала гледа на запад. Щорите са оранжеви и между тях влизат слънчеви лъчи. Отпред беше сцената (две големи картонени дървета с голи клони, които после децата окичиха с цветя, зад едното дърво – третокласниче с брада и със страхотно елече, искам такова елече и аз! – Педя човек – лакът брада). Два класа и двете им класни, кой от кой по-хубави и издокарани и развълнувани. Родители (Божке, имам чувство, че и на част от родителите бих могла да бъда майка!), и те изглеждаха като ученици. Бяха поканили и гости от библиотеката – професор Симеон Хаджикосев, собственика на издателство Персей, че и мен. Значи, смятай – да преброим пак: два класа ученици, майки, татковци, братчета и сестричета, учители, гости, журналисти. И всичките засмяни до ушите!
Децата се бяха подготвили много старателно, чак беше едно такова мило-бутафорно, всички знаеха отговорите на гатанките и всяко детенце отговаряше като след старателно обмисляне: “Според мен верният отговор е книгата.” Аз поне много се вълнувах, хем само бях на гости. Големи сладури бяха децата!!!

Като видях каква програма и колко гости има, аз реших, че няма да има време за всички, и като ми дадоха думата, излязох отпред и ги поздравих, и пак си седнах. Обаче тогава директорката каза, че иска да им разкажа повече, и аз викам – така лиии?!!! И пак си пробих път, седнах на пода, наизвадих си такъмите, книжки, хартийки, играчки, поприказвах им десетина минути, смяхме се през цялото време, и пак си седнах. После и Симеон Хаджикосев, и този Пламен, от Персей, казаха хубави думи, и после си тръгнахме – те двамата, защото трябваше да пътуват, аз – защото отивах на срещата в Литературния ми клуб… Ама още ми е весело от снощи. Наистина беше хубаво!“
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн