Среща на поколенията на 9 май в Стара Загора и шествие “Безсмъртният полк” за Деня на победата

STZAGORA.NET
*
Предстоящото честване на 72-та годишнина от Деня на победата над хитлерофашизма ще стартира на 2 май по единна програма, приета на среща на всички военно-патриотични и родолюбиви организации в Стара Загора, с изложба под наслов “Мирът – ретроспекти” във фоайето на Регионална библиотека “Захарий Княжески”, съобщи пред медиите днес Елена Ангелова – председател на Областния съвет на ветераните от войните в България и координатор на “Безсмъртен полк – България” за Стара Загора и областта.

На 5 и 6 май представителна група ветерани от войните ще участва в Гергьовденския парад на Българската армия.

На самия 9 май ще се проведе първа по рода си Среща на поколенията с участието на ветерани, техни потомци, родолюбци и граждани. Тя ще започне в брифинг-залата на Военния клуб от 11.30 часа. След което ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча пред Военния клуб, открита преди 3 години, както и пред намиращия се в съседство Паметник на съветския воин. Ветераните от войните ще бъдат поканени след това на традиционния тържествен обяд във Военния клуб заедно с представители на руската диаспора в Стара Загора.

Същата вечер от 18.00 часа е честването на 72-годишнината от края на Втората световна война край Паметника на съветския воин. Към ветераните ще се обърнат депутатите от Старозагорския регион Георги Гьоков и Драгомир Стойнев от БСП (партията е съорганизатор на мероприятията по честването).

До 18.30 часа е и началото на сбора на шествието “Безсмъртният полк”. То ще започне от Паметната плоча на Съюза на ветераните от войните (ДНА) по маршрут Паметник на съветския воин – бул. “М. Кусев” – братска могила в парк “Пети октомври”. Проявите ще завършат в голямата зала на хотел “Верея”, където ще се състои среща с историка Искра Баева, и концерт на руската естрадна певица Елена Маленких от руския град Екатеринбург. Тя ще вземе участие и в предходните инициативи на 9 май в Стара Загора и ще се включи в “Безсмъртният полк” с портрет на своя дядо, участник във Великата отечествена война.

Веднага след тържествата на 9 май в София ще бъде учредено и Срдужение “Безсмъртен полк – България”. Негови съучредители на национално ниво са Съюзът на ветераните от войните, Българският антифашистки съюз, Национално движение “Русофили”, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, Фондация на съотечествениците, Славянско общество и Форум “България-Русия” с председател Светлана Шаренкова.

На областно ниво в Стара Загора учредители на “Безсмъртен полк – България” са Съюзът на ветераните от войните, БАС, Национално движение “Русофили”, военно-патриотичното и гражданско Сдружение “Единни за съвременна България” (създадено 2009 г., с членуващи в него офицери от СОСЗР) и Сдружение “Приятели на Русия и православния свят”.

За историята на “Безсмъртния полк” разказа Ирина Минева – председател на Сдружение “Руски клуб” – Стара Загора. Шествието на 9 май с портрети на ветерани, участвали във Втората световна война, днес се провежда в 64 страни по света. Началото му е положено през 2011 г. от трима журналисти в руския град Томск. Смисълът му е при все повече намаляващия брой на живите ветерани от войната, паметта за техния подвиг и признателността към тях да бъде запазена по този своеобразен начин. Логотипът на “Безсмъртния полк” е бял жерав – идеята е от известната песен на Ян Френкел “Журавли”, в която за падналите във войната се казва: “Не в землю нашу полегли когда-то, а превратились в белых журавлей”, посочи Ирина Минева.

9 май не е партийно обвързан празник, припомни тя и покани старозагорци да уважат честването на Деня на победата над хитлерофашизма, да поздравят ветераните, докато последните от тях все още са живи – като участвалия в пресконференцията 95-годишен танкист по време на войната Господин Господинов, и да участват в “Безсмъртния полк” на 9 май.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн