Откриват обновените тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“

STZAGORA.NET
*
В четвъртък, 20 април 2017 г., от 10.00 часа в Зала №6 на Община Казанлък ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Ще бъдат представени изпълнените дейности и постигнатите резултати от проекта.

От 11.30 часа в района на двете обновени гробници, разположени в землището на гр. Шипка, ще се състои и официалното им откриване.

Благодарение на дейностите по проект „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“, е опазено и социализирано част от богатото културно наследство в Долината на тракийските владетели. Проектът допринася за реставриране и запазване за бъдещите поколения на два уникални паметника на тракийската култура с национално значение и дава възможност те да бъдат достъпни за посещения от граждани и туристи. Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Районът около приемната сграда и гробниците е облагороден. Ще бъде разкрита зона за рекреация и малък паркинг.

Реализацията на проекта съхранява автентичния вид на обектите и същевременно осигурява социализацията им по съвременен и привлекателен за туристите начин.

Изградена е нова приемна сграда, която да служи за информационен център за обслужване на посетителите на тракийските могили „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“. Потърсено е органично вписване на сградата в природната среда, като е ползвана естествената денивелация на терена. Сградата е разположена под повърхността, като по този начин е запазен непокътнат обликът на мястото. Историята на Долината на тракийските царе и информация за тракийската култура са предоставени чрез мултимедийни продукти, самостоятелно ползвани от посетителите на интерактивни мултимедийни екрани. Двете гробници и приемната сграда са свързани посредством пешеходна алея, а целият район е облагороден. Комплексът притежава зона за рекреация и малък паркинг.

В миналото гробниците са били пазени с временни защитни постройки от лошите метеорологични условия. Сега те са заменени с постоянни защитни сгради и скрита хидроизолация над погребалните камери. Монтирани са дата-логери, изградена е електрическа инсталация и осветление, климатизиране на пространството в и около гробница „Хелвеция“, което се изпълнява за първи път в България.

Проектът „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“. Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта Исторически музей „Искра“. Общата стойност на проекта е 1 419 614 евро или 2 776 524 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ по Договор за БФП № 24-10М1-18/22.04.2015 г. Проектът се изпълнява в периода до 30.04.2017 г.

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн