Бритиш Американ Табако придобива водещи марки от „Булгартабак“

STZAGORA.NET
*

Бритиш Американ Табако (БАТ) с радост обявява, че прави значителна инвестиция в България и подписва договор за закупуване на водещи марки от „Булгартабак“.

Стойността на сделката е над 100 млн. евро и отразява нарастващата репутация на България като предпочитана държава за международни инвеститори. БАТ с гордост прави най-голямата инвестиция в страната през тази година.

Придобиването ще даде възможност на БАТ да се разрасне още повече на пазар, на който оперира успешно вече 25 години. Сделката ще предостави на БАТ водещ пазарен дял от 40%, нарастващ от сегашните 12%. Придобиването ще включва и активи за дистрибуция и търговия на дребно в България и в по-широкия Адриатически регион.

БАТ има отличен опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа и ще използва този опит, за да осигури бизнес растеж в полза на компанията, нейните служители и местната икономика.

„Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук“, каза Ричард Уидман, Генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа.

БАТ България ще стане един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията. Българските марки, сред които Victory, Eva Slim и GD, ще преминат към портфолиото на БАТ. Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД.

„С нетърпение очакваме да посрещнем нови колеги в екипа на компанията, която преди време бе отличена за „Компания на годината“, заяви Мила Маречкова, Изпълнителен директор на Бритиш Американ Табако България. – БАТ, като една от компаниите с най-широко международно присъствие в света, ще предостави своя дългогодишен успешен опит във водещите световни практики, обучението на служителите и кариерните възможности, корпоративната социална отговорност и иновациите в България.“

Предложеното придобиване е предмет на антитръстови одобрения и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

За БАТ

БАТ е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Брандовете й се продават на повече от 200 пазара. В нея работят над 50 000 души по целия свят, а още по-голяма бройка са наети индиректно през веригите за доставки на компанията. БАТ има над 200 марки в портфолиото си, като един на всеки осем от единия милиард пушачи по света избира цигарите на БАТ. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света.

За БАТ Клъстър Централна Европа

В БАТ Клъстър Централна Европа влизат 9 страни: Чехия, Албания, България, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Сърбия и Словакия. БАТ КЦЕ оперира на разнообразен и труден пазар с 60 милиона души. БАТ КЦЕ продава около 13 милиарда цигари годишно, което се равнява на около 10% от бизнеса на БАТ за Западноевропейския регион.

За БАТ България

БАТ оперира в България от 1993 г. и има силна позиция на българския пазар. БАТ е значителен инвеститор в България, като компанията разви своя пазарен дял на 12% в кратък срок.

За „Булгартабак“

„Булгартабак“ е водещ независим производител на цигари в България с текущ пазарен дял от 30%.

Други бележки

„Булгартабак“ е консултирана от Deloitte, а БАТ – от Grant Thornton и Baker & McKenzie, Лондон, в сътрудничество с Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov.

* * *

За БАТ

•    Бритиш Американ Табако е основана през 1902 г. и скоро ще бъде най-голямата тютюнева компания в света. БАТ е една от една от компаниите с най-широко международно присъствие в света, с марки, продавани на над 200 пазара. Портфолиото на БАТ е от над 200 бранда, като цигарите на компанията са предпочитани от един на всеки осем души от всички 1 млрд. пушачи по света. БАТ има водеща маркетингова позиция на поне 55 пазара по света. През 2015 г. БАТ е продала 663 млрд. цигари, произведени в 44 фабрики в 41 страни

•    БАТ е работодател на над 50 000 души по целия свят, с много индиректно наети служители чрез веригата на доставчиците. Талантливите служители, вдъхновяващите лидери и различните екипи правят БАТ печеливш бизнес и чудесно работно място. БАТ се гордее, че често е определян като топ работодател в различни страни по целия свят.

•    БАТ е отговорен корпоративен гражданин и стриктно следва най-високите стандарти на корпоративно поведение и прозрачност. Устойчивостта отдавна е основен приоритет за бизнеса на БАТ, защото именно тя гарантира бъдещето. БАТ вярва, че е изключително важно да създава стойност не само за акционерите си, но и за всички заинтересовани страни, включително производители на тютюн, доставчици и търговци на дребно. През 2002 г. БАТ стана първата тютюнева компания, която беше включена в индекса за устойчиво развитие Дау Джоунс и от тогава насам компанията присъства в индекса всяка година. През 2005 г. БАТ беше обявена за лидер в бранша заради усилията си, свързани с устойчивостта.

•    Основната част от бизнеса на БАТ са традиционните тютюневи продукти. Въпреки това, заради риска за здравето, причинен от тютюнопушенето, БАТ е ангажиран и с разработването на потенциално по-малко рискови алтернативи на традиционните цигари – различни продукти от следващо поколение (Next Generation Products – NGP). За 5 години компанията е инвестирала над 1 млрд. долара в разработване на водещо световно портфолио от продукти в категорията NGP.

•    БАТ е силно ангажиран с борбата срещу незаконната търговия на тютюн и инвестира над 60 млн. евро всяка година, за да се бори с този проблем. Компанията работи с правителства,  правоприлагащите органи, браншови и международни организации, за да се противопостави на черния пазар. В рамките на своето 20-годишно споразумение с Европейската комисия, БАТ осигурява финансиране в размер на 134 млн. евро за борба с незаконната търговия. Наред с това, като част от индустриална група, БАТ е подписал споразумение с Организацията на обединените нации за прилагане на антинезаконни търговски решения, които са валидни извън националните граници. БАТ вярва, че всеки един пакет продадени цигари, трябва отговаря на законите и да е облаган с данъци.

БАТ и придобиванията

•    Като голям и успешен международен бизнес, БАТ редовно е свързван с придобивания и бизнес възможности по целия свят. Придобиванията са чудесна възможност за БАТ да разрасне дейността си и поради това компанията винаги търси възможности, които са в съответствие със стратегията й.

•    През последните две години БАТ е осъществил няколко успешни придобивания. Компанията се съгласи да придобие Reynolds American Inc., което ще направи БАТ най-голямата листната компания въз основа на нетните продажби в света.

•    БАТ смята, че Централният европейски район има потенциал за по-нататъшен растеж и развитие. Това се вижда и от последните придобивания на БАТ, които включват и закупуването на TDR d.o.o през септември 2015. TDR беше водещ независим производител на цигари на адриатическите пазари, с лидерска позиция в Хърватия и добри позиции в Босна и Сърбия.

•    Както показват и по-горните примери, БАТ има история на придобиване на висококачествени тютюневи активи и последващото им успешно управление на различни международни пазари. Компанията използва своя международен опит и познания, за да управлява устойчиво придобитите бизнеси в полза на БАТ и местната икономика.

За БАТ България

•    БАТ е представена в България от 1993 г. и държи висока позиция на пазара. Административният офис на БАТ се намира в София – столицата на България.

•    БАТ е представил няколко успешни продукти и е една от най-бързорастящите компании в премиум сегмента за периода 2013 – 2015 в България. Компанията е значителен инвеститор в България и е увеличила пазарния си дял до 12% за изключително кратко време.

•    БАТ е признат за топ работодател в България. Компанията е получавала различни отличия, сред които „Компания на годината“, а изпълнителният директор на БАТ България – Мила Маречкова, беше избрана за „Бизнес дама на годината“ за 2016 г.

За сделката

•    Бритиш Американ Табако придобива водещи марки на „Булгартабак“. Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД и целия бизнес за продажби на дребно в Босна.

•    Стойността на сделката е над 100 млн. евро и ще се отрази на имиджа на България като предпочитана и водеща дестинация за чуждестранни инвеститори.

•    Това придобиване отговаря изцяло на финансовите и стратегически бизнес цели на БАТ за Централна Европа. То ще осигури на БАТ водещ пазарен дял от 40% в сравнение със сегашния – 12%.

•    През годините БАТ е осъществявал отлични придобивания на тютюневи брандове и други активи в страни в Централна и Източна Европа. БАТ използва опита и познанията си, за да разрасне тези бизнеси в полза компанията, нейните служители и местната икономика.

Съветници

•    Във връзка със сделката „Булгартабак“ е консултирана от Deloitte, а БАТ – от Grant Thornton и Baker & McKenzie, Лондон, в сътрудничество с Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн