Стара Загора залесява нова гора от 10 часа в петък по пътя за Дъбрава

STZAGORA.NET
*
За 10.00 часа в петък, 7 април, е обявено началото на традиционното пролетно залесяване в Стара Загора. То ще се проведе в рамките на проявите по повод Седмицата на гората (3-9 април). Нейният слоган “Гората е живот” ще бъде потвърден от стотици старозагорци, които ще излязат да посадят дърво.

Мястото на залесяването е по пътя за Дъбрава, на 200-300 метра вляво след разклона за Зоопарка и преди първия остър завой. На площ от три и половина декара там ще бъдат засадени 800 двегодишни фиданки атласки кедър, всяка с височина около 30 сантиметра, със свободна коренова система, съобщи директорът на Държавно горско стопанство – Стара Загора, Иван Чергеланов. На терена, половината от който е била засегната от миналогодишния пожар, е извършена необходимата предварителна почвообработка с разпробиването на 30-сантиметрови дупки. Самото засаждане ще се извърши с познатия на старозагорци от предишни залесителни мероприятия “меч на Колесов”, който дооформя гнездото за корена на младото растение. Пръстта се уплътнява с дървено колче, като накрая фиданката се полива с вода, за да се улесни прихващането й.

Очаква се в залесяването наред със служителите на Горското стопанство да вземат участие и техни колеги от Регионалното управление по горите в Стара Загора, РД ПБЗН (Пожарната служба), Регионалната инспекция по околната среда и водите, Община Стара Загора, членове на неправителствени организации, ученици и студенти, както и всички желаещи граждани.

За да стане на това място истинска гора, ще са необходими поне 15 години. До тригодишната им възраст иглолистните фиданки ще бъдат “отглеждани”, т.е. окопавани и обгрижвани, докато дръпнат във височина.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн