И старозагорските пчелари ще участват в националния протест срещу опасните пестициди

STZAGORA.NET
*
Във връзка със Световния ден на здравето – 7 април, Обединеният български пчеларски съюз организира национален протест в София. Към него ще се присъединят и представители на старозагорското пчеларско дружество “ЛИПА”, съобщи за медията ни неговият председател Тодор Иванов (на снимката).

Поводът за протеста е издаденото от Агенцията по храните разрешение за пускането в продажба на българския пазар и употребата на така наречените “никотиноидни пестициди” – препарати за растителна защита с активни вещества клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Макар и ефективни в сферата си на приложение, тези препарати са причина за смъртността на голяма част от пчелните семейства. Те са със забавено действие, което продължава седмици наред.

Пчеларите ще настояват за отмяна на издаденото разрешително за употребата на въпросните препарати, както и за цялостна забрана за използването на вредни за пчелите химикали. Много е навредило и пръскането против комари през август-септември 2016 година, особено в районите около водните басейни, където пораженията са много големи. Отровата е продължила да действа дълго време, пчелните колонии са били зазимени силно изтощени, с намален брой пчели, и много пчелни семейства са загинали по време на необичайно студената зима. Като цяло причината за гибелта на пчелите е човешката дейност, а тя от година на година става все по-агресивна – обясни Тодор Иванов.

Друг повод за насрочения за петък протест е забавянето вече четвърти месец на субсидията за биологичното пчеларство, която се дава заради ниските добиви на мед при този начин на работа. Той се извършва в региони, където няма достатъчно паша, нектароотделянето е много малко и производството на ползващия се с голямо търсене в Европа продукт е нерентабилно. По тази причина ЕС отпуска субсидия за всички европейски пчелари, които са в биосферата. В България тя е около 70 лева за пчелно семейство, уточни Тодор Иванов. Тази субсидия е трябвало да бъде изплатена през ноември миналата година, после плащането било отложено за декември. “Вече сме април месец, но все още няма никакви плащания. Проблемът е, че много от пчеларите са взели банкови кредити на база сключените договори, за да си покрият нуждите по отглеждането на пчелите. Но тези кредити трябва да се връщат. И въпреки че има договори с Държавен фонд “Земеделие”, парите реално ги няма. И това е много голям проблем за хората, които се занимават с биопчеларство” – допълни председателят на “ЛИПА”.

Старозагорските пчелари ще апелират на протеста за повече внимание към бранша, който от десетилетия остава на заден план, извън полезрението на управляващите. А без пчели добри добиви в земеделието няма – категорични са те.

В България пчелните семейства са около 700 000. От тях в Старозагорския регион регистрираните са около 40 хиляди, но има и нерегистрирани, които не се водят на отчет и от които стопани вадят мед за собствена консумация или продават по малко на роднини, съседи и приятели. Поредната пререгистрация ще бъде извършена към 15 май. Средният добив на мед от кошер миналата година беше нисък – около 18-20 кг, поради сушата. Нормалният добив е 25-30 кг, а в добри години се добива и до 50 кг от едно пчелно семейство.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн