Мария Гигова е предложена за награждаване с орден “Стара планина”

STZAGORA.NET
*
Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ –първа степен, Мария Гигова за нейните изключително големи заслуги за развитието на спорта.

Мария Гигова е първата българска гимнастичка, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика (1969, 1971, 1973). Постижението й е вписано в Книгата на рекордите Гинес.

Мария Гигова е член на Техническия комитет по художествената гимнастика на МФГ и бивш негов вицепрезидент, настоящ член на Управителния съвет на БФХГ и бивш председател на федерацията. Тя е била член на Изпълнителния комитет на Европейския съюз по гимнастика и на Балканския съюз по гимнастика, член на Българския олимпийски комитет и негов спортен директор, депутат в 39-ото Народно събрание на Република България.

Мария Гигова е публикувала над 20 научни статии. Била е хоноруван преподавател в Националната спортна академия в периода 1985-1989 г., автор е на илюстрираната книга „Лаври от красота” (1988 г., Япония) и главен редактор на списание „Красота” (2002-2004).
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн