Изкърпването на дупките в Стара Загора навлиза в активната си фаза

STZAGORA.NET
*
След пораженията по асфалта от снега и леда през необичайно тежката зима, от 25 февруари насам се работи по изкърпване и преасфалтиране на уличната мрежа в Стара Загора. До момента е приключила работата по булевардите “Патриар Евтимий” и “Цар Симеон”, както и по улиците “Ген. Гурко”, “Отец Паисий”, “Д-р Тодор Стоянович”. Тези дни, с покачване на среднодневните температури над 10-12 градуса, дейността навлиза в още по-активна фаза. В ход е рамков договор на Общината с избрания изпълнител – пътностроителна компания “ЕС БИ ЕС”. Този договор се стартира с възлагателни писма на определени участъци, според необходимостта – уточни за медията ни ръководителят на звено “Инвеститорски контрол” към дирекция “Строителство и инвестиции” ннж. Добромир Дерменджиев. Ресурсът за текущи ремонти е заложен в бюджета, пари има. Приоритет са основните транспортни артерии и местата с концентрация на население. Предстои изкърпване на участъци с мрежовидни пукнатини по асфалтовата настилка по “Столетов” от ул. “К. Ганчев” до ул. “Д-р Тодор Стоянович”, което ще е за сметка на изпълнителя. Утре (сряда, 5 април) започва описване на необходимите строителни работи, които трябва да се изпълнят по “Столетов”.

По данни на инж. Димитър Ролев, главен специалист „Ремонт на пътища“ в Община Стара Загора, на изкърпване подлежат общо между 30 и 40 хиляди квадратни метра асфалт. Цената на 1 кв.м е 27 лева, или общо около един милион лева. В града в момента се възстановява на участък по бул. “М.М Кусев” от “Ген. Столетов” до ул. “В. Левски”, а след това и до “Боруйград” и “Августа Траяна”. Срокът е до 8 април. Бул. “М.М.Кусев” ще бъде изкърпен и в района на Банка ДСК. Целият бул. “Руски” също ще получи нов асфалт на три последователни етапа от “Авг. Траяна” на юг до жп гарата, но това ще стане по-късно през годината, след предстоящата подмяна на водопроводната мрежа по “Руски”. Изцяло нов пласт асфалт ще бъде положен и по ул. “Ангел Кънчев” от “Цар Симеон Велики” до бул. “Славянски”, след приключилата подмяна на канализацията и водопровода. На няколко места ще се ремонтират тротоарите, като базалтовите плочи ще се сменят с бехатонови (тип “кокалчета”), които са от газобетон и не се поддават на разрушаване при третиране със сол и други противоледни препарати през зимата.

През годината ще бъдат обновени и 15 нови междублокови пространства, съобщи инж. Ролев. Първите две са на “Отец Паисии” 59 и на “Хан Аспарух” 29. Кърпежите в града ще продължат през целия топъл сезон до края на 2017-та година.

Отделна пътностроителна група работи по възстановяване на асфалтовото покритие по автобусните маршрути от Стара Загора до селата по общинската пътна мрежа. Тези дни се работи по изкърпване на пътя между Старозагорските минерални бани и селата Остра могила и Казанка.

До месец ще завършат строително-монтажните работи по подмяната на водопровода и канализацията в кв. “Три чучура-север”, след което предстои възстановяването на асфалтовите настилки в квартала, съобщи инж. Дерменджиев. Ще се извършва основен ремонт, тъй като се е оказало, че преди години целият квартал е бил асфалтиран само с един пласт асфалт върху чакъла, което е несъвместимо със строителните стандарти.

Сред приоритетите в Стара Загора е и преасфалтирането на широката ул. “Ал. Батенберг” от “Ген. Столетов” до “Цар Симеон Велики”. В момента се подготвя за цялостно асфалтиране ул. “Капитан Райчо Николов” в кв. “Кольо Ганчев”.

Предстои да започне работа по довеждащия път до новия гробищен парк на Стара Загора, вляво по пътя между селата Богомилово и Ракитница, на 30-40 метра преди каменната чешма. Отбивката ще е с дължина 150-160 метра. По нея ще има подпорни стени и малък мост с дължина 5 метра. Задно с това ще се правят и първите два парцела с прилежащите алеи, които след 3-4 месеца да осигурят поне двегодишна работа на новите гробища. Междувременно на Хрищенския парк са извършени земно-насипни работи, за да се отвори допълнителен нов парцел в северозападния им край, преди окончателното изчерпване на капацитета им.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн