Избират нов председател на Общински съвет Стара Загора на 27 април

STZAGORA.NET
*
Общинският съвет в Стара Загора ще избере новия си председател на предстоящото си 21-во редовно заседание в края на този месец. То ще се проведе, както обикновено, в последния четвъртък – 27 април. Промяната се налага заради избора на досегашния председател Емил Христов (от ПП ГЕРБ) за народен представител от Старозагорски избирателен район. Последните две сесии бяха ръководена по същата причина от зам.-председателя на ОбС Методи Пенчев. Под негово ръководство ще започне и следващото заседание.

Поради факта, че освен Емил Христов в Народното събрание Старозагорският регион ще бъде представляван от още един общински съветник от групата на ГЕРБ – Радостин Танев, в самото начало на предстоящата сесия, преди избора на нов председател, двете овакантени места в групата на ГЕРБ ще бъдат попълнени от следващите двама в листата на партията – Светлана Стойнова Иванова и Гочо Янчев Карагьозов. По този начин групата отново ще придобие пълния си състав от 27 общински съветници.

За избора на нов председател, в началото на предстоящото заседание на Общинския съвет ще бъде включена отделна точка. Номинациите ще се направят на самата сесия. Дотогава най-вероятно председателят на групата общински съветници на ГЕРБ Николай Диков ще проведе консултации за съгласуване с останалите политически сили, представени в ОбС. Но дори и да не бъде постигнато неформално предварително съгласие, изборът така или иначе ще се реши с предвидената по правилник процедура за тайно гласуване на новия спикер на местния парламент. Той ще бъде избран, ако съответната кандидатура бъде одобрена от 50%+1 от общинските съветници. При състав на ОбС от 51 души това означава, че гласовете “За” трябва да бъдат най-малко 26. Очевидно е, че групата на ГЕРБ разполага с необходимото мнозинство, за да бъде новият председател отново от нейните редици.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн