Елитни атлети от Кения, Етиопия и Мароко ще бягат на Маратон „Стара Загора“

STZAGORA.NET
*
Истинско съзвездие от елитни атлети ще участват в Маратон “Стара Загора”, който стартира в днес (неделя, 2 април) точно в 10.00 часа на площада пред Общината. Второто издание е първото мащабно събитие за 2017 година, в която Стара Загора е обявен за Европейски град на спорта. Лицензираното през 2016 г. трасе преминава по бул. “Цар Симеон Велики“, бул. „Никола Петков“, в района на магазин „Метро“ участниците правят обратен завой и по същия маршрут се връщат към Община Стара Загора, откъдето се дава стартът.

На брифинг с част от участниците стана ясно, че се очаква силно състезание на полумаратон, което е валидно за Националния шампионат, съобщи ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Самата тя е лекоатлет-ветеран, със заслуга за спечелването на титлата „Европейски град на спорта“, която участва в първото издание на маратон „Стара Загора“.

В Стара Загора ще стартират няколко чуждестранни бегачи с впечатляващи резултати. Тук са кенийците Мозес Комон, Едуин Мели и Найбел Самюел Киплино, и мароканецът Бенамдан Рашид. Сред чуждестранните атлети са още Тамаш Наги(Унг), Марко Ранкович(Сър) и двамата македонци Дарко Ивановски и Мудзади Мислимоски.

При жените изпъкват Хелен Кимутай и Тереза Квамбока от Кения, Тарикуа Фиеше Абера от Етиопия и Оливера Йевтич от Сърбия.

Представителите на Мароко, Кения и Етиопия по всяка вероятност ще доминират и в класическия маратон на 42.195 км. Вайклиф Бивоти Хенри Кембой от Кения ще мерят сили с етиопеца Бирхану Астаф и мароканеца Абделхади Таяр.

При дамите с най-добър личен рекорд е представителката на Етиопия Белайнеш Югезу, която е шампионка от Маратон София миналата есен. Другата етиопка е Дидие Дарбе Алему, която ще застане на старта с кенийките Рут Матебо и Гладис Бивот, заедно с италианката Ивана Лозя.

Даниел Дуков от екипа организатори на веригата маратони „Бягането начин на живот“ съобщи, че в петък вечер маратонците са провели първи тренировки на стадион „Берое“ и парковете на Стара Загора. „Трасето е хубаво и приятно, очакваме високи резултати“, изтъкна той. Състезателите споделиха, че пистата на стадиона е много добра, а настилката е бърза.

Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за участие като спомен от събитието.

Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове. Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Другите две маратонски бягания ще се проведат на 7 май във Варна и на 15 октомври в София.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн